Infrastruktur Hamnar
2 min lästid

Stor hamnorder till NCC

31:a augusti 2020, 14:21
Stor hamnorder till NCC
Illustration: Norrköpings kommun
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

NCC har fått i uppdrag av Norrköpings kommun att bygga en 700 meter lång kaj i stadsutvecklingsprojektet Inre hamnen. Ordervärdet uppgår till cirka 260 miljoner kronor.

– En ny kaj är helt nödvändig för att komma vidare med och kunna förverkliga Inre hamnen. Att arbetet nu kommer igång är därför en viktig milstolpe i projektet. Utan den på plats kan ingen annan byggnation ske eftersom det då finns risk för ras, säger kommunens projektledare Ola Brånäs.

För NCC:s del är det ett stort arbete uppdelat i ett 20-tal delprojekt som påbörjades 2019 och sträcker sig över många år. Arbetet bedrivs i strategisk partnering med Norrköpings kommun.

Det aktuella delarbetet som nu inleds gäller den 700 meter långa kaj som ska byggas på kanalens norra sida.

– Eftersom det är ett gammalt hamnområde är det ett utmanande arbete. Dels för att gamla industrier kräver omfattande saneringsarbete, dels för att grunderna att bygga på kan variera kraftigt i kvalitet. Så de geotekniska förutsättningarna är onekligen lite speciella men där har vi på NCC vår mångåriga expertkompetens att luta oss emot, säger NCC:s projektchef Peter Larsson.

Byggnationen av kajen inleds idag måndag och beräknas stå klar i oktober 2022.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0