Byggnyheter frÄn Svenska byggindustrin

FortsÀtt lÀsa
Tips
15:e oktober 2022
Byggindustrin
De mest lÀsta byggnyheterna 2022 HÀr Àr de mest lÀsta byggnyheterna frÄn Branschaktuellt under 2022.
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Tips
2:a oktober 2022
Bostad
SkÄnsk tegeltradition förvaltas i Limhamns Sjöstad IngÄr i ny stadsdel med drygt 4 000 bostÀder.
Annika Wihlborg Annika Wihlborg
Tips
29:e september 2022
Byggindustrin
VĂ€xte upp pĂ„ mjölkgĂ„rd  – nu Ă€r hon rikast i byggbranschen VĂ€xte upp som en av nio systrar pĂ„ en mjölkgĂ„rd i Wisconsin. Idag Ă€r hon god för över 12 miljarder dollar.
Myrna Whitaker Myrna Whitaker
Tips
28:e september 2022
Bostad
FastighetsÀgarna: "Behöver höja hyran med 25 procent" Dramatisk kostnadsutveckling för förvaltarna.
Johann Bernövall Johann Bernövall
2:a december 2022
Bostad
Granitor bygger bostÀder vid stranden River hotell- och konferensfastighet.
Johann Bernövall Johann Bernövall
2:a december 2022
Fastighet
Corem sÀljer fyra fastigheter Kontor, handel och lager ingÄr.
Johann Bernövall Johann Bernövall
2:a december 2022
Byggindustrin
Svevia fÄr uppdrag av Trafikverket Order vÀrd 195 miljoner kronor.
Johann Bernövall Johann Bernövall
2:a december 2022
Bostad
Heba rekryterar expert pÄ hyresrÀtt "Lagd Ät det entreprenöriella hÄllet".
Johann Bernövall Johann Bernövall

Het marknad – byggindustrin pĂ„ gĂ„ng

Det hÀnder mycket inom byggindustrin i Sverige. HÀr kan kan du lÀsa mer om de största och viktigaste byggnyheterna i Sverige frÄn 2021-2022. I guiden hittar du byggnyheter som omfattar byggbranschen i hela landet sÄvÀl som regionala byggnyheter för storstadsomrÄdena samt norra och södra Sverige.

Byggkranar i Holland

Den glödheta byggindustrin

Byggnyheter i den svenska byggbranschen

År 2021 var ett hĂ€ndelserikt Ă„r för bygg- och anlĂ€ggningssektorn i Sverige. Cementkrisen Ă€r en av de byggnyheter som har dominerat löpsedlarna, men det Ă€r Ă€ven mycket annat som har skett. Nya regler samt ökat fokus pĂ„ jĂ€mstĂ€lldhet och hĂ„llbarhet karaktĂ€riserar Ă„r 2021 i den svenska byggbranschen. HĂ€r hittar du nĂ„gra av Ă„rets viktigaste byggnyheter som omfattar hela Sverige.

Cementkrisen i Sverige

Cementkrisen var Àr av de största byggnyheterna i Sverige under 2021. Det var den 6 juli 2021 som Mark- och miljööverdomstolen beslutade att avvisa företaget Cementas ansökan om att fÄ förnyat tillstÄnd att bryta kalksten i Slite pÄ Gotland. Cementa Àr ett av Sveriges största byggmaterialföretag som Ärligen tillverkar cirka 2,8 miljoner ton cement i Sverige. 75 procent av denna produktion tillverkas i Slite. Med andra ord kan ett produktionsstopp i cementtillverkningen i Slite fÄ förödande konsekvenser för den svenska byggbranschen och samhÀllet i allmÀnhet. Cement Àr ett material som anvÀnds till mycket och inom mÄnga olika industrier och leda till ett akut byggstopp. Ett stopp i produktionen pÄverkar bland annat stÄlindustrin, anlÀggningssektor, gruvnÀringen och transportsektorn.

Hur kom det sig att Mark- och miljööverdomstolen avvisade Cementas tillstÄnd? Och hur kan ett företag ha en sÄ stor andel av cementproduktionen om det Àr ett sÄ viktigt material? FrÄgorna var mÄnga nÀr krisen kulminerade under sommaren 2021. Det blev risknyheter som engagerade befolkningen sÄvÀl som politiker pÄ riks- och lokalnivÄ. Det finns mÄnga bakomliggande orsaker som utlöste krisen och det Àr en komplex situation som gÄr tillbaka flera Ärtionden. Mark- och miljööverdomstolen avvisade ansökan eftersom de ansÄg att den inte var fullstÀndig för att kunna göra en ordentligt bedömning cementproduktionens konsekvenser pÄ miljön. Cementa Ä andra sidan sÀger att de har arbetat under flera Är med att försöka förnya sitt tillstÄnd. I och med avslaget pÄ ansökan var Cementa tvungen att avbryta kalkbrytningen frÄn den 31oktober.

Cementkrisen Àr den största krisen inom byggbranschen sedan krisen pÄ 90-talet. Om Cementtillverkningen stoppas uppstÄr det mÄnga problem inom byggbranschen och det kommer att leda till ett drastiskt byggstopp. Enligt bransch- och arbetsgivarorganisation Byggföretagens konsekvensanalys hotas upp till 175 000 bygg- och anlÀggningsjobb av cementkrisen. Enligt Byggföretagens vd Catharina ElmsÀter-SvÀrd kommer cementkrisen att leda till tusentals uppsÀgningar inom byggbranschen om de inblandade aktörerna inte hittar en lösning. Fack, arbetsgivare och nÀringsministern möts i flera möten för att diskutera en snabb lösning pÄ ett komplext problem.

I mitten av november 2021 höll miljö- och klimatminister Per Bolund och nÀringsminister Ibrahim Baylan en presskonferens dÀr de meddelade att Cementa fÄr förlÀngt tillstÄnd till slutet av 2022. Det innebÀr att den akuta cementkrisen gick att undvika och att massuppsÀgningar undveks. Tack vare förlÀngningen undveks allvarliga samhÀllskonsekvenser för byggbranchen och industrin. Det tillfÀlliga tillstÄndet ger alla iblandande aktörer mer tid att hitta en lÄngsiktig lösning.

Med andra ord Àr cementkrisen inte löst, men de akuta problemen undveks. Krisen har Àven visat hur sÄrbart Sverige Àr för den hÀr typen av kris. Cement behövs för all form av nybyggnation och ett stop i produktionen kommer sÄledes leda till att akut byggstopp. Att hitta en snabb lösning med kalkbrytning pÄ en annan plats i Sverige Àr inte ett alternativ eftersom det krÀvs stora investeringar.  Sverige hade flera olika anlÀggningar, men med Ärens lopp har kalkstensbrytningen i Slite blivit den enskilt viktigaste platsen för svensk cementtillverkning med över 75 procent av den svenska produktionen. Idag tillverkas cement ocksÄ i Skövde, men produktionen Àr avsevÀrt mindre Àn den i Slite. Fabriken i Skövde gÄr dessutom pÄ full kapacitet och kan inte utöka produktionen.

Att importera cement Àr ingen hÄllbar lösning varken pÄ lÄng eller kort sikt. Cement Àr svÄrt att transportera och lÄnga transporter, exempelvis frÄn Kina eller Kanada, ökar materialets utslÀpp. Kalk finns Àven i nÀrliggande lÀnder som Estland och Polen, men problemet Àr att deras kalksten inte hÄller samma höga kvalitet som den gotlÀndska kalkstenen. Dessutom anvÀnds en stor andel fossila brÀnslen i tillverkningen vilket gör att klimatavtrycket blir mycket större. Cementtillverkning Àr en mycket energikrÀvande process dÀr kalkstenen vÀrms upp till 1 400 grader. DÀrför utgörs energimixen av en stor del hÄllbara energikÀllor för att minska materialets klimatpÄverkan. Att importera cement Àr med andra ord inte hÄllbart för den svenska bygg- och anlÀggningssektorn.

Även om svenska byggföretag skulle vilja importera cement frĂ„n andra lĂ€nder Ă€r det oftast inte möjligt. Utbudet av tillgĂ€nglig cement Ă€r mycket begrĂ€nsat och det finns inte förutsĂ€ttningar och kapacitet att ersĂ€tta bortfallet frĂ„n Slite vid ett eventuell produktionsstopp. Det gĂ„r inte heller att byta ut cement mot ett annat material pĂ„ grund av tekniska krav och normer.

Cementproduktionen i Slite Àr mycket viktig för byggindustrin och dÀrför var cementkrisen den viktigaste byggnyheten under 2021. Som tur Àr har regeringen och inblandade aktörer kommit överens om en temporÀr lösning, men vi kommer att följa utvecklingen noga.

JÀmstÀlldhet inom byggbranschen

Byggbranschen Ă€r en mansdominerad bransch, men varje Ă„r sker förbĂ€ttringar för att skapa en mer jĂ€mlik bransch. År 2021 tog branschen flera kliv för att skapa en bĂ€ttre arbetsmiljö för kvinnor och uppmĂ€rksammade duktiga kvinnor i branschen.

Årets byggkvinna 2021

Emmalena Andersson utsĂ„gs till Årets byggkvinna 2021. Emmalena har i sin roll som plĂ„tslagare och byggchef inspirerat andra kvinnor samt skapat en bĂ€ttre arbetsplats och bidragit till en bĂ€ttre bransch i allmĂ€nhet. Emmalena har bland annat uppmĂ€rksammat viktiga omrĂ„den som trakasserier och psykosocial hĂ€lsa. Hon arbetar Ă€ven med att sĂ€kra kompetensen till byggbranschen genom ett nĂ€ra samarbete med utbildningsorganisationer. Priset “Årets byggkvinna” syftar till att uppmĂ€rksamma kvinnliga förebilder inom bygg- och anlĂ€ggningsbranschen.

Gratis mensskydd

Byggbranschen har stora utmaningar nĂ€r det gĂ€ller jĂ€mstĂ€lldhet, men varje Ă„r genomförs initiativ för att skapa en byggsektor som Ă€r attraktiv för alla. Ett initiativ som fĂ„tt mycket uppmĂ€rksamhet Ă€r Peabkoncernens pilotprojekt dĂ€r de erbjuder gratis mensskydd till alla medarbetare och besökare. Pilotprojektet genomfördes i Örebro och blev sĂ„ uppskattat att Peab beslutade att börja erbjuda gratis mensskydd i hela Norden. Enligt Camila Buzaglo, kommunikationsdirektör med ansvar för social hĂ„llbarhet pĂ„ Peab, Ă€r initiativet ett viktigt steg för att tvĂ€tta bort machostĂ€mpeln frĂ„n byggbranschen. JĂ€mstĂ€lldhetsarbetet mĂ„ste ske pĂ„ alla nivĂ„er, inklusive arbetsklĂ€der och tamponger, enligt Buzaglo. Avtalet med gratis mensskydd gĂ€ller bĂ„de pĂ„ kontor och pĂ„ temporĂ€ra arbetsplatser.

HĂ„llbarhet inom byggbranschen

MÄnga av Ärets viktiga byggnyheter handlar om hÄllbarhet och miljö. VÀrlden stÄr inför en klimatkris och byggsektorn stÄr för en stor del av vÀrldens klimatutslÀpp. Det krÀvs omfattande förÀndringar och den svenska byggbranschen Àr en förebild inom hÄllbarhet och klimatsmarta lösningar. Flera svenska företag har tagit pÄ sig ledartröjan inom respektive nisch och bidrar till den  gröna omstÀllning som behövs inom byggbranschen. Varje Är genomförs mÀngder av hÄllbara initiativ och dÀrför Àr det svÄrt att vÀlja ut de största och viktigaste byggnyheterna inom hÄllbarhet 2021.

HĂ„llbar betong och andra byggmaterial

Byggmaterial pÄverkar miljön pÄ mÄnga olika sÀtt. Produktion, anvÀndning, miljöcertifiering och Ätervinning samt materialets livslÀngd Àr exempel pÄ faktorer som avgör materialets hÄllbarhet och klimatpÄverkan. De senaste Ären har byggbranschen aktivt arbetat för att arbeta med bÀttre och hÄllbara material. Det mÀrks ocksÄ en ökad efterfrÄgan hos kunder, bÄde privatpersoner och företagskunder, för nybyggen och renoveringar. EfterfrÄgan pÄ hÄllbara byggmaterial har Àven drivit pÄ utvecklingen av nya material och produktionsprocesser. Ett av mÄnga spÀnnande initiativ Àr hÄllbar betong som tillverkats av restprodukter frÄn jordbruket. Den hÄllbara betongen har tagits fram av ByggVesta tillsammans med forskningsinstitutet RISE och betongtillverkaren StrÀngbetong. Industriell betong skapas av spannmÄlsskal med tillsatt aska. Resultatet Àr en betong med betydligt mindre klimatavtryck Àn vanlig betong.

Återbrukat material blir fasad

Ett annat spÀnnande projekt med hÄllbara material Àr ett nytt parkeringshus i Hyllie i Malmö. PÄ uppdrag av Parkering Malmö utmanar FOJAB grÀnserna och undersöker vilka material som kan anvÀndas till fasaden pÄ det nya P-huset. Gamla fiskenÀt, spill och trasiga glasskivor Àr exempel pÄ Äterbrukat material som kan komma att tÀcka den 2 400 kvadratmeter stora fasadytan. Tillsammans med Stena Recycling och andra samarbetsparterns tÀnker arkitektbyrÄn byggnader pÄ ett nytt sÀtt. Byggnadsmaterialet har ett stort vÀrde om de ÄteranvÀnds pÄ rÀtt sÀtt och det Àr precis det som FOJAB vill göra med det nya parkeringshuset.

Ett steg nÀrmare CO2-neutral materialproduktion

Klimatmedvetenheten genomsyrar hela branschen och allt fler materialtillverkare tar ett steg nÀrmare CO2-neutral produktion. Ett exempel Àr Europas största tegeltillverkare Wienerberger som genom ett avtal med Europas största biogastillverkare Nature Energy kommer anvÀnda biogas i tillverkningen av tegel. 50 procent av energin som anvÀnds i produktionen i Norden kommer att komma frÄn biogas som Àr en CO2-neutral och fossilfri energikÀlla. Det Àr ett av flera initiativ frÄn Wienerberger för att minska utslÀppen med 80 procent Är 2030. Wienerberger har flera tegelverk i Sverige och i övriga Norden. Att en stor aktör som Wienerberger inför viktiga initiativ för att minska CO2-avtrycket kommer med största sannolikhet ha en positiv effekt inom branschen och mÄnga kommer att följa i deras fotspÄr.

Svenska arkitekter belönas med brons i Holcim Awards

Under 2021 har det Àven delats ut priser inom hÄllbarhet. De svenska arkitekterna Robert Schmitz och Oskar Norelius frÄn White Arkitekter fick ta emot bronspriset i Holcim Awards för Sara Kulturhus som Àr en klimatpositiv byggnad. Holcim Awards Àr den ledande och mest prestigefulla internationella tÀvlingen för hÄllbart byggande och det var första gÄngen som svenskar fÄtt ta emot ett pris. Holcim Awards prisar byggprojekt som har en holistisk syn pÄ hÄllbarhet. Projekten ska bygga pÄ de fem pelarna; Framsteg, MÀnniskan, Planeten, VÀlstÄnd och Plats. NÀr det gÀller Sara Kulturhus var juryn i Holcim Awards imponerad av de innovativa trÀbyggnadstekniker som anvÀnts. Det visar att det gÄr att arbeta uteslutande med trÀ vilket Àr ett mycket viktigt budskap till branschen. Ett ökat byggande i trÀ Àr nÀmligen avgörande för att nÄ mÄlen om klimatneutralitet. Om flerbostadshus och andra byggnader kan byggas i trÀ istÀllet för i andra material kan klimatpÄverkan i byggbranschen minskas rejÀlt.

White Arkitekter vinner Dezeen Awards för hÄllbarhetsprojekt

White Arkitekter har Ă€ven vunnit ett annat prestigefullt pris för ytterligare en trĂ€byggnad. I Nya HovĂ„s i Göteborg har White skapat kontorshuset Nodi som Ă€r en trĂ€byggnad med fokus pĂ„ hĂ„llbarhet. Den fem vĂ„ningar höga byggnaden fick pris som bĂ€sta kontorsbyggnad vid Dezeen Awards 2021. Över 4 700 projekt frĂ„n 86 olika lĂ€nder var med och tĂ€vlande. Jury för Dezeen Awards bestĂ„r av nĂ„gra av arkitekturvĂ€rldens mest inflytelserika personer och de tĂ€vlande bidragen bedömdes utifrĂ„n miljö, anvĂ€ndarperspektiv, innovation och utseende. Juryns beskrev kontorshuset Nodi som ett exempel pĂ„ “mycket bra anvĂ€ndning av trĂ€” samt att det Ă€r “fantastiskt bra att minska beroendet av betong.”

Skanska utsÄgs till det mest hÄllbara börsbolaget i kategorin för kapitalvaror

MÄnga svenska företag utmÀrker sig inom hÄllbarhetsarbetet. Skanska, Sveriges största byggkoncern, Àr ett exempel pÄ ett svensk börsbolag som Àr ledande inom grönt byggande. Skanska utsÄgs till det mest hÄllbara börsbolaget i kategorin för kapitalvaror. Skanska Àr en av de marknadsledande aktörerna inom en rad gröna omrÄden, exempelvis klimatanpassad betong och klimatneutrala hus med egenproducerad energi. Skanska efterfrÄgar Àven att den offentliga sektorn stÀller högre klimatkrav i sina upphandlingar. Enligt Skanskas vd Anders Danielsson vilar ett stort ansvar hos fastighetsinvesterare och andra kunder som i större utstrÀckning bör efterfrÄga energieffektiva och miljömÀssigt hÄllbara fastigheter.

Grön omstÀllning skapar nya kompetensbehov inom byggsektorn

Den gröna omstÀllningen har bara börjat och de nÀrmaste Ären kommer byggbranschen att stÄ inför nya utmaningar. OmstÀllning skapar exempelvis nya kompetensbehov. NÀr byggbranschen rör sig mot ett mer klimatsmart byggande skapas behov av ny kompetens som kan tackla utmaningarna. Kunskaper inom hÄllbarhet krÀvs inom hela kedjan, frÄn projektering och produktion till byggande, anvÀndning och Ätervinning. MaterialanvÀndning, energianvÀndning och Äterbruk Àr omrÄden dÀr utvecklingen gÄr snabbt. Lösningar som gör nytta för klimat, miljö och hÀlsa Àr avgörande för den framtida byggbranschen. Arkitekter kommer vara avgörande för att pÄverka byggnaders klimatpÄverkan genom att effektivisera yta, resurser och energikonsumtion.

Nya lagar och regler inom byggsektorn

Varje Är införs det mÄnga nya lagÀndringar, regler och krav. Det Àr nÀstintill omöjligt att sammanfatta samtliga nya lagar och regler. Det Àr dock tydligt att hÄllbarhet prÀglar de nya lagarna, reglerna och stöd som trÀder i kraft nÀsta Är.

HĂ„llbarhetskrav vid offentlig upphandling

I oktober 2021 föreslog regeringen att kraven pÄ hÄllbarhet vid offentlig upphandling ska skÀrpas. Regelverket som styr offentlig upphandling mÄste ta större hÀnsyn till hÄllbarhet och beakta miljö sÄvÀl som sociala och arbetsrÀttsliga aspekter. HÄllbarhet Àr ett begrepp som ska omfatta klimat, mÀnniskors hÀlsa, djurskydd samt sociala och arbetsrÀttsliga aspekter. Civilminister Lena Micko vill med den hÀr reformen tydligt markera vikten av en mer resurseffektiv och socialt hÄllbar offentlig upphandling. Annie StÄlberg, chef för hÄllbarhetsenheten pÄ Upphandlingsmyndigheten, vÀlkomnar förslaget och tycker att det Àr bra att regeringen förtydligar hÄllbarhetsbegreppet. Den offentliga köpkraften Àr mycket viktig för att nÄ samhÀllets klimatmÄl. Varje Är genomförs upphandlingspliktiga inköp för cirka 800 miljarder kronor vilket motsvarar en femtedel av BNP. Kommunerna och de kommunala bostads- och fastighetsbolagen stÄr för en mycket stor andel av den totala klimatpÄverkan och dÀrför Àr det hÀr kravet ett avgörande steg mot en hÄllbarare bransch.

Banker i gemensamt initiativ mot ekonomisk brottslighet

Byggbranschen har lÀnge haft problem med ekonomisk brottslighet och illegal arbetskraft. Ett nytt bankinitiativ stÀller nu tuffare krav pÄ byggsektorn för att fÄ bukt med problemen. Det Àr Danske Bank, Handelsbanken, Nordea, SBAB, SEB, Sparbankerna och Swedbank som i ett gemensamt initiativ vill skapa en bransch med mindre ekonomisk brottslighet. De enskilda bankerna har sedan tidigare egna processer för att motverka att bankens tjÀnster eller produkter anvÀnds pÄ fel sÀtt och bidrar till ekonomisk brottslighet. Det gemensamma initiativet tar brottsbekÀmpningen till en ny nivÄ. Initiativet gÄr ut pÄ att bankerna stÀller ytterligare krav mot lÄntagaren i kreditprocessen. Det inkluderar bland annat att lÄntagaren mÄste ha större kontroll över produktionen, inklusive arbetskraften i samtliga leverantörsled. Det innebÀr att lÄntagaren Àven mÄste kontrollera att underleverantörerna som anlitas uppfyller kraven inom gÀllande regelverk. Systemlösningar och digital rapportering möjliggör ökad kontroll. Gemensamma riktlinjer hos samtliga banker inom initiativet infördes i slutet av 2021.

Ny sÀkerhetsutbildning pÄ arbetsplatser

Sedan 1 juli 2021 gĂ€ller ett nytt utbildningskrav i byggbranschen. Branschorganisationen Byggföretagen skĂ€rpte kraven för att vistas pĂ„ arbetsplatser som medlemsföretag Ă€r ansvariga för. Den nya utbildningen “SĂ€kerhetsintroduktion för arbetsplatser” Ă€r för alla arbetstagare som ska bedriva arbete eller vistas pĂ„ dessa arbetsplatser dĂ€r nĂ„got av Byggföretagens medlemsföretag Ă€r ansvarigt. SĂ€kerhetsutbildningen mĂ„ste genomföras med godkĂ€nt resultat via Byggbranschens Utbildningscenter. Syften med utbildningen Ă€r att göra arbetsplatserna sĂ€krare och öka sĂ€kerhetstĂ€nket. Arbetstagare som gĂ„r utbildningen fĂ„r verktyg för att bĂ€ttre göra riskbedömningar av arbetsplatsen eller specifika arbetsmoment. NĂ€r arbetstagare har ett ökat sĂ€kerhetstĂ€nk, större kunskap och kan identifiera faror pĂ„ arbetsplatsen skapas en sĂ€krare arbetsmiljö med fĂ€rre olyckor.

BBR och EKS ersÀtts med nya föreskrifter

Byggbranschen kan förvĂ€nta sig stora förĂ€ndringar av bygg- och konstruktionsreglerna. I mitten av maj 2021 bestĂ€mde sig Boverket för att skjuta upp införandet av regelverket “Möjligheternas byggregler”. Byggsektorn behöver mer tid innan det nya regelverket kan införas. De planerade regelförĂ€ndringarna Ă€r ett resultat av ett regeringsuppdrag som syftar till att Ă€ndra Boverkets byggregler, BBR, och konstruktionsreglerna, EKS. MĂ„let med förĂ€ndringarna Ă€r att öka effektiviteten, bygga fler bostĂ€der samt öka innovationskraften. Projektet inkluderar en helt ny regelmodell för  BBR och EKS. Den initiala tidsplanen var att det nya regelverket skulle börja gĂ€lla 1 januari 2022, men nu görs införandet i tvĂ„ block. Enligt Agnes Jensen-CarlĂ©n, arkitekt och projektledare pĂ„ Boverket, kommer det stegvisa införandet att göra det mindre rörigt. Det första steget, som bland annat inkluderar skydd mot buller, berĂ€knas införas 2023. Det andra blocket ska införas ett Ă„r senare, men den nuvarande tidsplanen Ă€r fortfarande preliminĂ€r. Den nya regelmodellen kommer inte att pĂ„verka kravnivĂ„erna, dĂ€remot omfattas tillĂ€mpningsföreskrifterna. Dagens BBR och EKS kommer sĂ„ledes att ersĂ€ttas av de nya föreskrifterna. Med andra ord Ă€r det helt nya grundförfattningar och inte revideringar av dagens BBR och EKS.

Byggnyheter Stockholm

MÄnga byggnyheter handlar om Stockholm eftersom mÄnga stora byggprojekt sker i Sveriges huvudstad. Huvudstaden vÀxer sÄ att det knakar med nya stadskvarter och imponerande byggnader. MÄnga tongivande arkitektkontor och byggbolag har ocksÄ sina huvudkontor i Stockholm vilket gör att mÄnga byggnyheter kommer hÀrifrÄn.

Stockholm Norvik Hamn Ă€r Årets Bygge 2021

Totalvinnaren av Byggindustrins tĂ€vling Årets Bygge 2021 blev Norvik Hamn i Stockholm. Hamnen har varit ett enormt byggprojekt som leddes av NCC och har involverat 40 olika entreprenörer. Efter fyra Ă„rs byggtid och 10 Ă„rs planering har projektet blivit klart. Det har varit en stor utmaning att samordna alla byggsektorns discipliner för det komplexa hamnbygget, men resultatet blev en godsterminal i vĂ€rldsklass.

Nytt stadskvarter i Barkarby

Ett nytt stadskvarter i Barkarby planeras. AIX Arkitekter ritar det nya omrÄdet pÄ 9 5000 kvadratmeter som ska rymma frÀmst bostÀder, men Àven en förskola. Tillsammans med Storstaden Bostad vidarutvecklas kvarteret dÀr det urbana möter det naturnÀra. OmrÄdet ligger i en strategiskt viktig punkt dÀr kollektivtrafiken binder samman stad och park. Grön vÀxtlighet smÀlter ihop med stadens intensitet, handel och kontor vilket skapar en del av framtidens Barkarby. Det skapar en attraktiv stads- och boendemiljö i anslutning till Stockholm. Arbetet Àr nu i ett projekteringsskede dÀr uppdragstagarna för dialog med kommun och myndigheter. Den planerade byggstarten Àr 2023.

IndustriomrÄde blir Bromsstensstaden med hyreslÀgenheter

Ett annat spÀnnande kvarter som ska fÄ nytt liv Àr Bromsten. NCC har fÄtt i uppdrag av SlÀttö att omvandla ett industriomrÄde i nordvÀstra Stockholm till hyresrÀttslÀgenheter. Bromstens industriomrÄde ska utvecklas till Bromstensstaden med nybyggnation av 584 hyresrÀttslÀgenheter fördelade i tre kvarter. LÀgenheterna planeras vara 1-4 rum med kök samt balkong eller uteplats. Samtliga bostÀder byggs enligt Miljöbyggnad silver vilket stÀller höga krav pÄ bra miljöval, lÄg energiförbrukning och god ventilation. AffÀren uppgÄr till 665 miljoner. Den planerade byggstarten Àr 2022 och första inflyttning berÀknas ske under första halvan av 2023.

Kontorskvarter i Kista blir stadskvarter med bostÀder

Det gĂ„r inte att nĂ€mna byggnyheter i Stockholm utan att nĂ€mna Kista. Det Ă€r ett omrĂ„de dĂ€r det alltid pĂ„gĂ„r byggnationer och intressanta projekt. Kista har lĂ€nge varit ett kĂ€nt kontorsomrĂ„de med över 1 300 företag. Det Ă€r en plats för innovation och utveckling. HĂ€r finns stora multinationella bolag, exempelvis Ericsson med över 10 000 anstĂ€llda, sĂ„vĂ€l som mindre bolag och startups. Kista har mycket goda kommunikationer med tunnelbana, spĂ„rvagn och bussar till Stockholm samt andra omrĂ„den. Nu pĂ„gĂ„r det en spĂ€nnande förvandling i Kista dĂ€r kontorskvarter omvandlas till ett stadskvarter. Kontor ska förvandlas till grundskola och bostadsrĂ€tter samt lokaler för handel och service. Omvandlingen Ă€r en viktig och strategisk förĂ€ndring av Kista. SamrĂ„d pĂ„gick mellan 25 maj till 6 juli 2021. År 2022 planeras granskning och antagande av projektet.

1000 nya bostÀder i Solna nÀr MÀlarbanan förlÀggs i tunnel

Solna Ă€r ytterligare ett omrĂ„de i Stockholm som byggs ut. Nya stadskvarter och grönomrĂ„den planeras och totalt ska 1000 nya bostĂ€der byggas i Solna. ByggnadsnĂ€mnden beslutade i februari 2021 att samrĂ„d ska genomföras om detaljplanen för jĂ€rnvĂ€gen MĂ€larbanan genom Solna. De nya stadskvarteren och grönomrĂ„dena planeras att byggas pĂ„ omrĂ„det som frigörs nĂ€r delar av MĂ€larbanan förlĂ€ggs i en tunnel i samband med att den byggs ut frĂ„n tvĂ„ till fyra spĂ„r. Den frigjorda marken Ă€r ett omrĂ„den mellan Frösundaleden och korsningen Nybodagatan/Ankdammsgatan. Enligt Pehr Granfalk, kommunstyrelsens ordförande i Solna stad, kommer utbyggandet av kollektivtrafiken bidra till nĂ€rmare tusen nya bostĂ€der samt nya kontor, skolor och lokaler för handel. Även nya parker, gĂ„rdar och trĂ€dplanteringar planeras för mer grönska i omrĂ„det.

Första kontorskvarteret i Haga Norra

I Haga Norra sker en ny etapp av stadsutvecklingen. Efter flera Är av byggandet av bostÀder Àr det nu dags för det första kontorskvarteret. Totalt kommer det att ha en yta pÄ cirka 31 500 kvadratmeter fördelat pÄ Ätta vÄningar. Projekt har en stark miljöprofil med höga miljö- och hÄllbarhetambitioner. Den första kontorsbyggnaden ska minska CO2-avtrycket med 25 procent, exempelvis genom anvÀndning av Äterbrukat tegel i fasaden. En logistikcentral kommer att byggas i omrÄdet för att hantera transporter till och frÄn kontor, restauranger, affÀrer och bostÀder. Det nya kontorskvarteret i Haga Norra ligger bara ett stenkast frÄn Solna Station och planeras att vara redo för inflyttning i början av 2024.

Inflyttning i det nya stadskvartet vid Rosenlundsparken

Under 2021 skedde Àven första inflyttningen i det nya stadskvarteret vid Rosenlundsparken pÄ Södermalm. Nya bostÀder, verksamhetslokaler och en mer tillgÀnglig park skapades av Stockholmshem och JM.

Byggnyheter Göteborg

Byggbranschen i Göteborg Ă€r minst lika spĂ€nnande som i Stockholm. MĂ„nga intressanta byggnyheter handlar om projekt i Göteborg och andra delar av vĂ€stra Götaland. År 2021 fyllde Göteborg 400 Ă„r vilket uppmĂ€rksammades pĂ„ olika sĂ€tt inom byggsektorn.

Delar av Hisingebron rivs

I maj 2021 invigdes nya Hisingsbron i Göteborg, men endast ett halvÄr senare mÄste flera delar rivas. Orsaken Àr ett konstruktionsfel som skapat vÀxande sprickor i betongen. Det innebÀr att tre av fyra trapptorn i bron mÄste rivas helt eller delvis. Gjutningen har blivit fel och armeringarna var felkonstruerade vilket orsakade sprickorna. Det finns fortfarande ingen plan nÀr renoveringsarbetet ska inledas eller nÀr arbetet kommer att vara klart. Det Àr fortfarande oklart vem som ska stÄ för kostnaden. Hisingsbron har haft flera andra problem utöver sprickorna i betongen. Bron har bland annat fastnat i uppfÀllt lÀge flera gÄnger. Bron Àr en komplex konstruktion, men efter de mÄnga problemen tvingas nu vissa delar att rivas och byggas om helt pÄ nytt.

Bostad2021

Bostad2021 Àr ett samverkansprojekt mellan Göteborgs Stad och olika byggaktörer för att fira att Göteborg fyller 400 Är. I Bostad2021 ingÄr 30 olika delprojekt dÀr totalt 7 000 nya bostÀder ska fÀrdigstÀllas Är 2021. De nya bostÀderna Àr utöver ordinarie bostadsproduktion. De olika delprojekten inkluderar hela Göteborg, frÄn Angered i norr till Frölunda i söder. I takt med att Göteborg fÄr allt fler invÄnare har bostadsbehoven ökat rejÀlt vilket Àr anledningen till denna satsning. Det Àr ett unikt samarbete för Göteborgs stad och den senaste prognosen visar att 5 100 av bostÀderna Àr klara för inflyttning innan 31 december 2021. Resterande bostÀder kommer att vara klara för inflyttning 2022-2023.

Nya HovÄs i Göteborg vinner Dezeen Awards

Arkitektkontoret White vinner det prestigefulla Dezeen Awards för bĂ€sta kontorsbyggnad. Det Ă€r det hĂ„llbara kontorshuset Nodi i Nya HovĂ„s i Göteborg som vinner priset. Enligt juryn Ă€r kontorshuset, som Ă€r byggt i trĂ€, “ett fantastiskt exempel pĂ„ hĂ„llbarhet”.

Nytt stadskvarter i Södra centrum

I Södra centrum förvandlas industriomrÄden till stadskvarteret Södertull. Det kommer att bli vÀlplanerade bostÀder med goda kommunikationer. Utöver nya bostÀder kommer den nya stadsdelen att ha lummiga grönomrÄden, restauranger, butiker, förskola och annat som vardagslivet kan tÀnkas behöva. OmrÄdet har goda kommunikationer med fyra minuters gÄngavstÄnd till spÄrvagnshÄllplatsen. Projektet var ett samverkansprojekt mellan Göteborgsstad och JM.

SvanenmÀrkta bostÀder i Nya HovÄs

Skanska bygger 116 SvanenmÀrkta bostÀder i bostadskvarteret Galleriet i Nya HovÄs i Göteborg. Det Àr Skanskas fjÀrde egenutvecklade projekt i omrÄdet. Kvarteret kommer att bestÄ av fyra hus med totalt 116 bostÀder, varav 102 av dessa Àr bostadsrÀtter och 14 Àr ÀgarlÀgenheter. Bostadskvarteret Galleriet blir certifierade med Svanen som Àr Nordens högsta officiella miljömÀrkning. Det innebÀr att samtliga delar i bostaden uppfyller certifieringens höga miljö-, energi- , kvalitets- och hÀlsokrav. Det finns mycket tydliga krav pÄ kemikalier samt ventilation. Alla detaljer, inklusive smÄ saker som fÀrgen pÄ skÄpen, granskas externt. Syftet rör att skapa en bra inomhusmiljö med liten klimatpÄverkan. Projektet har inletts och inflyttning förvÀntas ske under 2023.

Byggnyheter Malmö

I Sveriges tredje största stad sker det stĂ€ndigt innovativa byggprojekt. Byggnyheter om byggbranschen i Malmö inkluderar bland annat spĂ€nnande byggmaterial och vinnare i Årets Bygge 2021.

Årets Bygge 2021 i kategorin Hotell/Kontor

Kontorsprojektet Epic i Malmö vann den prestigefulla utmĂ€rkelsen Årets Bygge 2021 i kategorin Hotell/Kontor. Projektet, som genomfördes av Skanska och Yellon arkitekter, har fokuserat pĂ„ bĂ„de miljö och mĂ€nniskors hĂ€lsa. Det Ă€r ett av de första riktigt stora upcycklingprojekten i Sverige och kontoret har en stor andel Ă„terbrukat material. Kontorsbyggnaden Ă€r utformad pĂ„ ett sĂ€tt som frĂ€mjar mĂ€nniskors hĂ€lsa. GrönomrĂ„den och innovativa lösningar som uppmuntrar rörelse skapar ett kontor som har full fokus pĂ„ hĂ€lsa. Att de dessutom lyckats inkludera Ă„terbruk och bevisat att cirkularitet Ă€r möjligt i stor skala Ă€ven i byggbranschen tilltalade juryn. HĂ€lsa och hĂ„llbarhet Ă€r nycklarna till framtidens byggnader.

Nytt kvarter i Inre Hamnen

Snart stÄr kvarteret Triton klart i Inre Hamnen i Malmö. Det Àr ett attraktivt lÀge nÀra VÀstra hamnen sÄvÀl som Malmö centralstation. LantmÀnnen Fastigheter och WingÄrdhs Àr arkitekten. Kvarteret kommer att inrymma bostÀder, kontorshus, Àldreboende, butiker och restauranger. Kontorsbyggnadens fasad i grönglaserat tegel har uppmÀrksammats eftersom den skiftar fÀrg nÀr ljuset utomhus Àndras. Kontorsbyggnaden miljöcertifieras med Green Building vilket bland annat innebÀr att energiförbrukningen Àr 25 lÀgre Àn nybyggnadskraven. Taket kommer att anvÀndas till klimatiserade paviljonger och lummiga terrasser. Bostadsdelen Àr en röd tegelbyggnad och under hela kvarteret byggs ett parkeringsgarage. Bostadshusen berÀknas vara klara 2023.

Återbrukat material i parkeringshus

Parkeringshuset i Hyllie i Malmö har fÄtt stor uppmÀrksamhet pÄ grund av anvÀndningen av Äterbrukat material till fasaden. ArkitektbyrÄn FOJAB har undersökt möjligheterna att anvÀnda spill frÄn andra byggnationer för att skapa nytt material till den 2 400 kvadratmeter stora fasadytan. Bland annat ÄteranvÀnds gamla glasskivor, fiskenÀt och stÄlspill för att göra det nya parkeringshuset.

Första flerbostadshuset i trÀ

En intressant byggnyhet som Ă€ven den inkluderar hĂ„llbara material Ă€r att det första flerbostadshus med massiv trĂ€stomme ska byggas i Malmö. Huset Ă€r ritat av Kjellander Sjöberg och byggs i stadsdelen Elinelund i Malmö. Byggprojektet genomförs med den senaste trĂ€byggnadstekniken. Projektet genomförs i enlighet med Lokal FĂ€rdplan Malmö 2030 (LFM30). Det innebĂ€r att byggsektorns aktörer förbinder sig att vidta sĂ€rskilda Ă„tgĂ€rder för att minska utslĂ€pp av vĂ€xthusgaser. Flerbostadshuset har ett genomgĂ„ende hĂ„llbarhetsperspektiv och Ă€r ett viktigt steg mot mĂ„let om en klimatneutral byggsektor i Öresundsregionen 2030. En stomme i massivtrĂ€ ska ersĂ€tta en standardstomme av betong som har betydligt högre miljöbelastning. År 2022 berĂ€knas huset vara fĂ€rdigt för inflyttning.

Byggnyheter norra Sverige

Norra Sverige Àr ett mycket stort omrÄde och byggnyheter hÀrifrÄn inkluderar alltifrÄn nyindustrialisering till nytt transportnav för gods.

Nyindustrialiseringen i norra Sverige Àr vÀrldsledande

I norra Sverige pÄgÄr det en omfattande industriell utveckling som tar hÀnsyn till den nödvÀndiga klimatomstÀllningen. Allt fler gröna industrier kopplade till fossilfri produktion etablerar sig i norra Sverige. Det gör regionen vÀrldsledande i den klimatomstÀllning som krÀvs inom alla faktorer. Nyindustrialiseringen i norra Sverige Àr ett resultat av flera olika faktorer, exempelvis företagens vilja att stÀlla om till hÄllbara och fossilfria processer samt skapandet av innovativa produkter som stödjer en mer miljövÀnlig utveckling. Billig el samt tillgÄngen till förnybara energiresurser Àr större i norra Sverige jÀmfört med andra delar av Sverige och Europa bidrar till att fler företag etablerar dig dÀr. OmstÀllningen kommer att krÀva fler bostÀder, satsning pÄ samhÀllsservice samt utbyggd kapacitet för elnÀts- och transportinfrastruktur.

Nytt transportnav för gods i Sundsvall

Sundsvall Logistikpark satsar stort för att bli ett av Sveriges viktigaste transportnav dÀr vÀg, jÀrnvÀg och sjöfart kopplas ihop. Resultatet Àr ett transportnav som kan hantera effektiva och miljöanpassade transporter av gods till och frÄn Sundsvall. Logistikparken kommer att vara den första som byggs enligt miljöcertifieringssystemet Ceequal. Certifieringen bedömmer hur vÀl projektet hanterar hÄllbarhetsfrÄgor.

RekordmĂ„nga bidrag frĂ„n norra Sverige i Årets Bygge

Nomineringarna för Årets Bygge 2022 har redan kommit in. Den hĂ€r gĂ„ngen Ă€r det rekordmĂ„nga byggprojekt frĂ„n norra Sverige. Bidragen inkluderar bland annat Hotell Kiruna, E14 TimmervĂ€gen-BlĂ„berget, Sara Kulturhus, flyttningen av 30 kulturbyggnader frĂ„n Malmberget till Koskullskulle, Kvarteret Noten i Sundsvall och DĂ„va DAC kontorshus i UmeĂ„.

Byggnyheter södra Sverige

Flera intressanta byggnyheter kommer frĂ„n södra Sverige. Byggnyheterna frĂ„n landets södra delar inkluderar bland annat vinnarna i tvĂ„ kategorier av Årets Bygge 2021.

Xplorion i Lund vinner Årets Bygge i kategorin BostĂ€der

Xplorion utsĂ„gs till vinnaren i Årets Bygge 2021 i kategorin bostĂ€der. Xplorion benĂ€mns ofta som “hĂ„llbarhetspionjĂ€r” eftersom det Ă€r ett byggprojekt som tagit hĂ„llbarhet till en ny nivĂ„. Lunds Kommuns Fastigheter stĂ„r bakom projektet. De ville skapa en förebild för klimatsmart bostadsbygge. Projektet inkluderar bland annat elbildpool, egenproducerad el, flexibel planlösning,  överskottsvĂ€rme frĂ„n intilliggande forskningsanlĂ€ggningar samt ett ventilationssystem som styrs efter behov. Juryn motiverar det som framtidens hĂ„llbara bostadsbyggande.

GotlĂ€ndsk matbutik vinner Årets Bygge 2021 i kategorin Industri/Butik

En annan glĂ€djande byggnyhet Ă€r att Ă€ven kategorin Industri/Butik i Årets Bygge 2021 kammades hem av ett byggprojekt frĂ„n södra Sverige. Lidls matbutik i Visby pĂ„ Gotland belönades med utmĂ€rkelsen tack vare dess hĂ„llbara process med noggranna kalkyler för sĂ„vĂ€l energi och material. Med solpaneler och andra klimatsmarta lösningar skapades en helt klimatneutral byggnad som certifierats bĂ„de i Sweden Green Building Councils (SGBC) Noll CO2 och Breeam SE 2017. Det Ă€r den första svenska matbutiken som erhĂ„ller bĂ„da certifieringarna vilket gör den till ett föredöme i branschen. Inget har lĂ€mnats Ă„t slumpen och byggnaden har höjt standarden för hĂ„llbar handling.

Nya bostÀder med minskad klimatpÄverkan i Helsingborg

Årets byggnyheter domineras av hĂ„llbarhetstĂ€nk och innovativa lösningar som Ă€r bĂ€ttre för klimatet Ă€n tidigare bygglösningar. Ett av mĂ„nga exempel Ă€r byggnationen av 73 nya hyreslĂ€genheter i Helsingborg. PĂ„ uppdrag av Helsingborgshem ska NCC bygga bostĂ€derna. NCC har en tydlig strategi för minskad klimatpĂ„verkan under byggtiden. Uppdraget inkluderar bland annat underjordiskt parkeringsgarage med laddplatser för elbilar, cykelparkering, solceller pĂ„ taket och sedumtak. NCC och Helsingborgshem har samarbetat sedan tidigare i liknande projekt.

Dansk konkurs fördröjer ombyggnation av E4

En av Ärets byggnyheter pÄ löpsedlarna Àr det danska företaget Barsunds som plötsligt gÄtt i konkurs. Totalentreprenören Barsund var anlitade för att bygga om 32 kilometer pÄ 34:an söder om VÀrnamo. Byggprojektet kostar svenska staten över en miljon kronor och Barslunds kontrakt Àr vÀrt cirka 750 miljoner kronor. Projektet pÄbörjades 2018 och skulle bli klart 2022. I november 2021 stÄr arbetet helt plötsligt stilla efter att Barslund meddelat att de gÄtt i konkurs. Anledningen till konkursen sÀgs vara ett rÀknefel frÄn Barsund och oenigheter med Trafikverket. Barsund hade rÀknat med att bygget skulle kosta 750 miljoner, men pengarna tog slut innan bygget blev fÀrdigt. Trafikverket var inte heller villiga att godkÀnna extrajobb vilket tvingade bolaget i konkurs.

Konkursen kom som en chock för alla inblandande och skapar problem för mÄnga svenska underentreprenörer som nu riskerar att inte fÄ betalt för sitt arbete. En svensk underleverantör som levererar betong riskerar exempelvis att förlora cirka fyra miljoner kronor. Den danska konkursförvaltaren arbetar för tillfÀllet med att rekonstruera bolaget samtidigt som Trafikverket letar efter en ny entreprenör som kan bygga fÀrdigt motorvÀgen.

En total guide bland byggbranschens nyheter i Sverige

LÀs mer om det senaste frÄn byggbranschen i Sverige. HÀr hittar du byggnyheter om Stockholm, Göteborg och Malmö samt mÄnga andra svenska orter!