Infrastruktur
2 min lästid

Klart: Uppsala kommun går vidare med miljardsatsningen

17:e maj 2024, 10:01
Klart: Uppsala kommun går vidare med miljardsatsningen
Uppsala ska få spårväg till 2029. Visionsbild av Fågelsången. Illustration: White arkitekter.
Anna Broberg Anna Broberg
Like 0

Som Branschaktuellt tidigare berättat satsar Uppsala kommun på spårvagnar. Nu har kommunen hittat ett antal leverantörer som är kvalificerade och möter kravprofilen. Leverantören ska bland annat ha god samarbetsförmåga, hålla tidsplanen och framför allt ha mycket erfarenhet av att genomföra stora, komplexa infrastrukturprojekt i urbana miljöer.

De som kvalificerat sig har nu möjlighet att lämna konkreta anbud. Projektet har fått intresse från flera internationella aktörer.

– Nu går vi ut och upphandlar den aktör som ska få bygga Uppsala spårväg. Med en kapacitetssäkrad kollektivtrafik kommer vi bygga ett Uppsala med smidigare kommunikationer som skapar jobbtillfällen för hela regionen, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

– Det är glädjande att vi nu tar nästa steg för en hållbar och pålitlig kollektivtrafik samtidigt som vi säkerställer Uppsalas tillväxt och framtida utveckling. Vårt mål är att vara en attraktiv kommun att bo, studera och leva i – så även i framtiden, säger Jennie Claesson (L), kommunalråd.

Upphandlingen gäller för totalentreprenad i samverkan och är värd runt fem miljarder. Den innefattar spår, vägar och kontaktledningar och en bro över Fyrisån. Upphandlingen pågår och omfattas därför av sekretess.

– Det är otroligt viktigt för oss att hitta en stabil, trygg leverantör som kan ta sig an det här komplexa projektet. De leverantörer som får lämna anbud kommer alla arbeta hårt för att få genomföra ett av Sveriges största byggprojekt just nu, så det är höga krav, säger Mario Rivera, huvudprojektledare för spårvägen på Uppsala kommun.

Kommunen planerar att kunna meddela vilken leverantör som vunnit under hösten 2024. Därefter påbörjas det intensiva arbetet med att få spårvägen på plats till 2029.

Den eldrivna spårvägen ska bli 17 kilometer lång och få 22 hållplatser.

#uppsala
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0