Trä
4 min lästid

Götenehus satsar på trähus

31:a mars 2017, 09:50
Götenehus satsar på trähus
Utmaningar som förekommer när det byggs flerbostadshus i trä är många.
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

I södra Karstorp växer ett nytt bostadsområde fram. I området bygger bostadsbolaget Götenehus den nya trästaden Frostaliden, vid foten av berget Billingen i Skövde. De två huskropparna kommer inrymma 48 lägenheter fördelade på sju våningar och kommer därmed bli Skövdes högsta trähus.
— Just nu arbetar vi med att börja resa trästommen, som hittills gått väldigt bra. Vi räknar med första inflyttningen i slutet av 2017 och den andra i februari nästa år, säger Lars Bonander, marknadsansvarig på Götenehus.

Lägenheterna blir bostadsrätter i form av tvåor, treor och fyror och intresset har varit stort. Götenehus har byggt trähus förut, men aldrig så höga. Lars Bonander menar att projektet bland annat är ett strategiskt val för att ta sig in på marknaden ytterligare.
— Vi har även goda samarbetspartner i projektet genom Moelven och Novab som är mycket duktiga på denna typen av byggnationer, säger Lars Bonander.

Illustration av exteriören på trähusen. Bild: Götenehus
Illustration av exteriören.
Bild: Götenehus

Miljöprofil
— Att öka användningen av trä som stomme är positivt för klimatet och det sägs aven att människor som mår fysiskt bättre i trähus än i betonghus. Dessutom skapar vi tillväxt inom regionen samtidigt som vi kan ta vara på skogsråvaran som finns i Sverige, säger Lars Bonander.

Projektets tydliga miljöprofil återfinns även i andra detaljer, bland annat så återanvänder Götenehus allt spillmaterial genom sin egna brikettfabrik som i sin tur går till ett fjärrvärmeverk så att det därefter återgår till värme.
— Väggarna byggs i vår fabrik i Götene och den bärande stommen är från Moelven i Töreboda. I fabriken i Götene tar vi hand om spillmaterial och flisar det till träspån som sedan blir till briketter för exempelvis fjärrvärmeverk, avslutar Lars Bonander.

Illustration interiör. Bild: Götenehus
Illustration interiör.
Bild: Götenehus

NOVAB har lång erfarenhet av totalentreprenader. De har fokus på byggnader inom flera områden som lantbruksbyggnader, sport- och industribyggnader samt flerbostadshus i trä.
— Götenehus kontaktade oss eftersom de skulle bygga ett flerbostadshus i trä. Novab har samarbetat med Götenehus tidigare, dessutom har vi erfarenhet av liknande projekt. Vi har även ett nära samarbete med Moelven Töreboda som projekterar och levererar trästommar, säger Per-Axel Brånfelt produktionsansvarig på NOVAB.

Utmaningar som förekommer när det byggs flerbostadshus i trä är många enligt Per-Axel Brånfelt. Det handlar bland annat om ljud- och brandkrav samt grundläggningen som får annorlunda egenskaper med lastberäkningar på grund av sin lätta vikt gentemot de så kallade ”betonghusen”.
— En annan utmaning under själva byggtiden är att montera och samtidigt skydda mot vind och väder, då trä är ett lite känsligare material, säger Per-Axel Brånfelt.

Bild: Götenehus
Bild: Götenehus

På NOVAB har de erfarenhet av att bygga flerbostadshus i trä och de har även erfarenhet från övriga, större projekt med att arbeta med limträstommar. Det är vad som gör dem unika menar Per-Axel Brånfelt. På NOVAB är de även aktiva i frågor kring miljö.
— Vi tycker det är ytterst viktigt att man arbetar aktivt för en bättre miljö och då passar inriktningen på just trähus mycket bra. Flerbostadshus i trä blir alltmer intressant eftersom det i allmänhet fokuseras på bättre miljö och minskat koldioxidutsläpp.

NOVAB:s vision handlar delvis om att vara med och utveckla byggandet av flerbostadshus i trä. De arbetar även aktivt för att vara ledande inom deras tidigare nischade områden som lantbruksområden, men även sport- och industrianläggningar.

#betonghus #götenehus #moelven #novab #trä #trähus #trästad #trästaden
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0