Lindhagensgatan 53 112 43 Stockholm,
Kundservice: 08 – 400 22 620
VD/CEO: Oscar Lundberg
Redaktionschef: Myrna Whitaker
Ägare: Lundros, ett fristående,
(redaktionellt oberoende bolag)
Organisationsnummer: 556856-4594
[email protected]
Vi har ställt några frågor till ljusdesignern Anna Waernborg som på Elmässan kommer berätta mer om sina erfarenheter av exteriör belysning samt hur ljuslandskapet är med och skapar en stads identitet.
Rent visuellt samverkar allt slags stadsljus, och att ha en övergripande strategi och ett bra samarbete mellan de olika aktörerna som påverkar ljusmiljön är viktigt om man vill ha en bra helhet. Det menar Anna Waernborg, ljusdesigner och landskapsarkitekt på Light Bureau.
– Att tydligt klargöra vad man har för behov och målbild och sedan sammanväga olika aspekter av ljuset och belysningsanordningarna är kärnan i arbetet. Ljus är ett kraftfullt verktyg för att skapa stämning och atmosfär, och även belysning som inte i första hand används av arkitektoniska skäl påverkar gestaltningen av ett stadsrum, säger Anna Waernborg.
Vad ska man tänka på när man väljer utomhusbelysning i en stad?
– Om man ska ha några generella tumregler för de visuella aspekterna handlar det om att använda ljusets potential samtidigt som man inte använder mer ljus än vad som krävs. Det handlar också om att styra ljuset så att det inte bländar, lyser in i fastigheter eller skapar onödiga ljusföroreningar, samt att välja färgtemperatur och färgåtergivning efter behov på platsen. Belysningsanordning ska också stämma överens med omgivningen i skala och uttryck, svarar Anna Waernborg och tillägger:
– Andra aspekter som exempelvis ekonomi, energiförbrukning, styrning och miljö/ekologi är naturligtvis också nödvändiga att tänka på. Nu finns goda tekniska möjligheter att skräddarsy ljuset så att man får ett ljus som är anpassat till både plats och tidpunkt.
Hur påverkas stadens identitet av utomhusbelysningen?
– Vi förknippar olika typer av ljuskaraktärer med olika typer av städer och platser. I centrala Osaka exempelvis domineras gatubilden av stora, ljusstarka och rörliga ljusskyltar medan vi i våra svenska stadskärnor har gatubelysning som dominant ljuskälla. Även om vi jämför städer präglade av samma kultur och lagstiftning kan ljuset ha stor betydelse för hur städerna uppfattas – om man känner sig trygg, om det är lätt att hitta och om man tycker att staden är vacker eller ful.
Hur påverkar utomhusbelysningen oss människor?
– Ljuset är utmärkt för att skapa karaktär och atmosfär. Exempelvis kan julgirlanger i stadens centrala kvarter uppfattas som mysigt medan marschaller och kulörta lyktor upplevs som festliga. Många tycker också att belysningen är en mycket viktig faktor i hur trygg man känner sig på en plats och vi ska inte heller glömma att belysning har stor betydelse ur trafiksäkerhetssynpunkt, säger Anna Waernborg och fortsätter:
– Belysning kan också naturligtvis påverka oss negativt om vi exempelvis blir bländade eller störda av ljus i våra bostäder. Mycket ljusföroreningar gör också att vi har svårare att se stjärnorna på natthimlen och indirekt påverkas människor av de problem som ljus kan orsaka i ekosystemen. Att använda ljus utomhus innebär alltså alltid avvägningar och kräver eftertänksamhet och kunskap inom ett mycket brett tvärvetenskapligt fält. Att ha kontroll på ljuset och styra det på ett smart sätt kommer fortsatt vara viktiga frågor – både för upplevelsen, ekonomin och miljöstyrningsarbetet.
Kan du berätta om något projekt där du jobbat med utomhusbelysning, och hur ni fick till en bra miljö där?
– Tillsammans med mina kollegor har jag exempelvis arbetat med ljussättningen av Riksdagshusets fasader och belysning för miljöerna närmast byggnaden. Uppdraget som vi fick från Riksdagsförvaltningen och Stockholms stad rymde många aspekter – dels platsen som är historiskt och symboliskt viktig, dels en arbetsplats, samtidigt som den rymmer ett av Stockholms mest trafikerade gångstråk fullt av turister. Det ställde stora krav på både lyhördhet, fotovänlighet och säkerhet, svarar Anna och avslutar:
– Här läste vi in oss på byggnadens och platsens historia, och arbetade praktiskt med prov för att hitta rätt ljuskaraktär, optik och vinklar som kunde ge en ljussättning som var värdig platsen och balanserad mot det omgivande stadslandskapets ljusmiljöer. Bländskydd provades ut och är till stor del individuellt utformade, och vi provade även ut moderna lösningar för flera kulturhistoriskt värdefulla armaturtyper. På så sätt fick vi till ett resultat där fasadljussättningen fungerar både för de som vistas nära byggnaden, men också för de som betraktar den på långt håll.
Lindhagensgatan 53 112 43 Stockholm,
Kundservice: 08 – 400 22 620
VD/CEO: Oscar Lundberg
Redaktionschef: Myrna Whitaker
Ägare: Lundros, ett fristående,
(redaktionellt oberoende bolag)
Organisationsnummer: 556856-4594
[email protected]
Copyright 2021 – 2024 | Branschaktuellt Sverige AB