Byggindustrin
4 min lästid

Intensiv tid väntar vid Slussen

17:e juli 2023, 20:35
Intensiv tid väntar vid Slussen
Bygget av Stadsgårdstunneln. Foto: Trafikverket.
Christopher Blanck Christopher Blanck
Like 0

Runt om i Slussenområdet pågår flera arbeten med bland annat Munkbrokajen, Stadsgårdstunneln, bussterminalen och avbördningskanalerna som ska minska risken för översvämning i Stockholm och Mälardalen.

För drygt tre år sedan kunde Slussbron, ett av Slussenprojektets mest omtalade delar, invigas. Därefter har arbeten på olika platser i området pågått. Målet med hela projektet är att göra Slussen till en mötesplats med nya kajer, torg och parkmiljöer. Man vill även främja kollektivtrafiken och för att göra det bygger man just nu en ny bussterminal, som efter en del turbulens, beräknas bli klar i augusti 2025.

– Det är ett komplicerat projekt där vi har en försening. Vi kommer alltså inte hålla den ursprungliga planen om att terminalen blir klar under 2023. Vi har gjort ett slags omtag med en ny tidplan som vi nu tror på, säger Eva Rosman, kommunikationsansvarig på Stockholms stad.

Varför blir det försenat?

– Det är många faktorer som har spelat in. Dels ska bussterminalen kunna hantera gasbussar vilket ställer extra stora krav på säkerhetsmarginaler. Sedan finns det en hel del kulturhus på Katarinaberget som man måste ta hänsyn till och så har sprängningsarbetet tagit längre tid än beräknad. Vissa arbeten tar helt enkelt längre tid än man tänkt. Men nu har vi en robust och rimlig tidplan att arbeta efter.

Plats för 5 000 personer samtidigt

Den nya bussterminalen kommer att bestå av en ankomsthall där bussarna släpper av passagerarna, en vänthall där man kan ta sig till antingen tunnelbanan, andra bussar eller upp på torget samt en avgångshall där samtliga bussar kommer avgå ifrån. Den nya terminalen kommer ha en kapacitet för 5 000 personer samtidigt men man räknar med att det kommer befinna sig runt 2 000 personer samtidigt under rusningstrafiken berättar Eva Rosman.

– Bussterminalen är sen och där Stadsgårdstunneln ska gå ligger i dag en tillfällig bussterminal. Men vi kommer behöva flytta den ytterligare en gång för att få plats för att bygga det vi ska. Vi hoppas kunna genomföra detta nästa sommar och det skulle innebära att de som åker buss kommer få gå en liten bit längre under cirka ett års tid, säger hon.

Trafiklösningen försenas – till 2027

Enligt den ursprungliga planen skulle trafiklösningen vid Slussen vara klar 2025. Men så blir det inte. I stället kommer den delen av projektet bli färdig 2027. Men det har sina fördelar berättar Eva Rosman.

– När planen var att vara klara 2025 var tanken att man skulle anlägga Katarinaparken och möjliggöra för tillbakaläggningen av Saltsjöbanan efter. Nu när vi har förlängt planen kommer mer vara klart 2027 än vad som hade varit klart 2025, säger hon.

Arbetet har pågått sedan 2016 – hur skulle du beskriva de här åren?

– Jag tycker att de här åren har gått väldigt fort. Det känns inte som att det var så länge sen vi stängde Katarinavägen, men det har redan gått fem år. Tittar man bakåt har det gått fort och därför tänker jag att åren som återstår också kommer att gå fort. Mycket har gått enligt plan men det är ett ständigt pussel med att få ihop allting.

Invigning under valborgshelgen

Ett av projekten som man arbetat med har varit att bygga om Munkbrokajen. I en tidigare artikel med Branschaktuellt berättade Eva Rosman att tanken var att öppna en ganska lång sträcka av Munkbrokajen – från Gamla Stans tunnelbanestation till Kornhamnstorg under maj månad. Öppningen skedde några dagar tidigare än så, den 28 april.

– Den stora skillnaden är att kajdelen är mycket bredare än förut. Nu kan man sitta och dingla med fötterna medan folk går bakom en på trädäcket. Även gång- och cykelbanorna är bredare och i oktober nästa år kommer vi att plantera buskar och träd där. Det kommer bli ett härligt stråk, säger Eva Rosman.

I juni flyttade trafiken in i det som kommer bli Stadsgårdstunneln, samtidigt som man börjar bygga tunneln. I oktober ska Katarinahissen öppna upp och likaså en ny restaurang i Gondolen. Vid Mälarterrassen fortsätter betongarbetet och under sommaren påbörjas arbetet med att påla i vattnet för den nya gång- och cykelbron. Dessutom kommer monteringen av den norra avbördningskanalens lucka att börja monteras i höst.

– Det är en väldigt intensiv tid som väntar, men det har varit intensivt hela tiden. Redan nästa sommar kommer Slussen upplevas som mer klar än tidigare, avslutar Eva Rosman.

#slussen #stockholm
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0