Eldistribution
2 min lästid

Historisk storsatsning på elnätet i Skaraborg

15:e februari 2016, 08:17
Historisk storsatsning på elnätet i Skaraborg
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Elnätsföretaget Ellevio gör nu sin största satsning någonsin på elnätet i Skaraborg.

Fram till 2019 satsar företaget minst 500 miljoner på att modernisera och minska antalet strömavbrott för kunderna i området. 

Ellevio lanserar nu sitt största investeringsprogram någonsin, med satsningar på cirka 9 miljarder fram till 2019. I Skaraborg handlar det om projekt för cirka 500 miljoner som ska genomföras. Totalt har de ca 27 000 kunder i området – vilket innebär att de kommer investera drygt 4 500 kronor per kund och år.

I satsningen ingår bland annat att:

– Modernisera och byta ut stora stationer som är viktiga knutpunkter i elnätet. Ett viktigt arbete för att kunderna ska ha så få och korta strömavbrott som möjligt. Mycket ny teknik kommer installeras, som ger driftpersonalen helt nya möjligheter att styra och kontrollera nätet från distans. I planen finns bland andra stationer i Hova, Horn (Skövde), Halna (Töreboda) och Käckestad (Mariestad), och därefter fortsätter de med totalt cirka 10 ytterligare stationer. Totalt handlar det om investeringar på cirka 300 miljoner kronor.

– Fortsätta vädersäkra låg- och mellanspänningsnätet. Som exempel kan nämnas större projekt i Lugnås, söder om Mariestad där vi bygger om nätet för cirka 10,5 miljoner och satsningar på cirka 22 miljoner för att vädersäkra elnäten i Gullspång och Norra Råda. I båda projekten samförlägger de också fiber tillsammans med lokala och kommunala fiberaktörer. Totalt planerar vi vädersäkringsprojekt för över 200 miljo

#ellevio #elnät #energi
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0