Energi
2 min lästid

Vätgasetablering på Gateway Säve

16:e november 2021, 13:42
Vätgasetablering på Gateway Säve
Fotograf: Illustration: Castellum / White Gateway Säve - visionsvy
Rebecca Bornlid Lesseur Rebecca Bornlid Lesseur
Like 0

Energibolaget Nilsson Energy ser positivt på att de kommer öka sin närhet till andra aktörer som verkar inom hållbar mobilitet. Det var också infrastrukturen som låg grund beslutet att etablera sig på Gateway Säve. och närheten till infrastruktur avgjorde valet av placering av etableringen.

– Vi är otroligt glada över att en föregångare inom fossilfria energisystemlösningar väljer att etablera sig på Gateway Säve. Det är ett kvitto på att vi verkligen är på väg mot att skapa ett nationellt centrum för fossilfri mobilitet både på marken och i luften på området, säger Mariette Hilmersson, region-vd på Castellum i ett pressmeddelande.

Redan 2019 byggde Nilsson Energy produktions- och solcellsanläggningen till vätgasmacken i Mariestad. Detta var ett världsunikt bygge. På Gateway Säve kommer företaget att arbeta med att utveckla och producera nyckelfärdiga containerbaserade energimoduler (RE8760 powerboxar) som innebär produktion av decentraliserad grön vätgas via elektrolys, batteri, lagrings- och bränslecellsteknik.

Det kommer användas av deras kunder för att främja redan existerande infrastruktur med el och värme, lagring av förnybar energi och fossilfri mobilitet.

”Delar samma visioner”

– Genom etableringen på Gateway Säve får vi – förutom optimala lokaler för vår upprampning av våra powerboxar – tillgång till en miljö där flera företag och kompetenser delar samma visioner och vill hitta lösningar för morgondagens energi och hur den ska kunna bidra till en mer hållbar planet. Tack vare Gateway Säve kan vi på hemmaplan etablera en åtråvärd och efterfrågad vätgashub, säger medgrundare och styrelseledamot Martina Wettin i ett pressmeddelande.

Denna höst hyr Nilsson Energy lokaler av Castellum och våren 2022 kommer de flytta in i nya kundanpassade lokaler.

– Vi ser ett tydligt intresse kring många företag som sysslar med att utveckla och producera hållbara lösningar inom transport- och energibranschen som fått upp intresset för det kluster av innovativa aktörer och företag som just nu samlas på Gateway Säve. Man ser en styrka att i vardagen ha sin arbetsplats i närheten av likasinnade, vara på plats där det händer och att träffas i restaurangen eller ta en kaffe och utbyta erfarenheter och lösningar, säger Ulf Östermark, utvecklingschef för Gateway Säve i ett pressmeddelande.

#energi #hållbarhet #infrastruktur #logistik
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0