Energi
2 min lästid

Scandinavian Biogas utökar avtal med Rolande

27:e oktober 2021, 10:24
Scandinavian Biogas utökar avtal med Rolande
Pressbild: Rolande biogas.
Malin Rothenborg Malin Rothenborg
Like 0

Scandinavian Biogas har utvidgat avtalet med holländska gasdistributören Rolande om leveranser av avfallsbaserad flytande biogas (Bio-LNG) till Rolandes distributionsnät av tankstationer. Rolande förser idag kunder via ett nätverk av 20 tankstationer spridda över Nederländerna, Belgien och Tyskland med fordonsgas.

Det är främst lastbilar som tankas med flytande naturgas (LNG) och flytande biogas (Bio-LNG). För Scandinavian Biogas ersätter avtalets volymer ett tidigare publicerat avtal, meddelar företaget i ett pressmeddelande.

Leveranserna börjar ske under 2022, då Scandinavian Biogas anläggningar i Sverige och Norge kommer förse främst den holländska och tyska marknaden med Bio-LNG. Totalt handlar det om 90 GWh Bio-LNG per år, som i ungefärlig jämförelse motsvarar årsförbrukningen för 200 lastbilar som kör 100 000 km eller 15 000 bilar som kör 1000 mil om året.

I flytande form tar biogasen bara en sjättedel så mycket utrymme som i komprimerad form och 600 gånger mindre än i gasform, vilket innebär betydligt effektivare lagring och transport.

– Detta samarbete är jätteroligt och ett kvitto på att vi tänkt rätt. Vi märker av ett stort intresse för flytande biogas hos olika aktörer i Europa. Den europeiska gasorganisation NGVA har satt 280 000 gasdrivna tunga lastbilar i Europa som mål 2030. Jag tror att vi kommer se mycket mer av detta framöver, det finns redan över 400 gastankställen i Europa för flytande gas (LNG samt bio-LNG) och nätet byggs ut i snabb takt, säger Matti Vikkula, CEO för Scandinavian Biogas.

– Vi ser fram emot att erbjuda mer Bio-LNG till våra kunder inom kort. Efterfrågan från kunderna ökar i takt med att vi ser fler och fler miljömedvetna företag. Samarbetet med Scandinavian Biogas har precis börjat, säger Jolon van der Schuit, vd på Rolande.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0