Diverse externa artiklar
3 min lästid

Arbetskläder - inte som förr

17:e april 2021, 00:10
Arbetskläder - inte som förr
Foto Annie Gray, Unsplash
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Slitstarkt och praktiskt. Men arbetskläder är historiskt sett mer än bara kläder för arbete och plagg som ansågs vara endast för yrkesutövare förr i tiden är idag ofta mode.

Arbetskläder är historiskt sett mycket mer än arbetskläder och det är inte ovanligt att plagg som traditionellt sett förknippats med olika yrkesutövningar några decennier senare blivit mode. Se på jeans till exempel, som har sitt ursprung från den norditalienska sjöfartsstaden Genua på 1400-talet. Byxorna syddes som tåliga sjömanskläder av kraftigt bomullstyg och 300 år senare togs byxan över Atlanten till USA och resten är historia.

Hos Engelbert Strauss hittar du arbetskläder som är både snygga och slitstarka, med ett ständigt hållbarhetstänk.

Idag kan vi också se traditionella hantverkarkläder, såsom snickarbyxor och hängslebyxor som inspiration till modetrender.

Från fabriken till trendiga subkulturer

I modern tid har märkets snappats upp av hiphopare världen över och idag är märket populärt på modesajter och säljs till stilmedvetna världen över, inte minst har det blivit populärt bland skateboardåkare.

En stor variation av trendiga arbetskläder hittar du hos Engelbert Strauss som optimerar användarens potential.

Modet sätter prägel på arbetskläderna

Men det är inte bara arbetskläderna som agerar trendsättare för framtida mode. Idag tillverkas arbetskläder med ständig medvetenhet kring aktuella trender och vad som tidigare varit en traditionell klädsel för till exempel restaurangpersonal är idag inspirerad av kläder burna i TV-shower och matlagningsprogram och följer trender.

Traditionella arbetskläder utvecklas men samtidigt lever traditionellt omtyckta och klassiska plagg kvar. Ett exempel på det är kockrocken och hatten.

Hur våra arbetskläder ser ut i framtiden, det får just framtiden visa.

Vilka kläder har du rätt till på din arbetsplats?

Enligt arbetsmiljöverkets föreskrifter har arbetsgivaren en skyldighet att genomföra en riskbedömning av arbetsplatsen och då identifiera vad som krävs för att minimera riskerna för den anställde. Detta gäller oftast ren och skär skyddsutrustning.

Arbetskläder som inte ger direkt skydd har däremot har inte arbetsgivaren en skyldighet att stå för om inte det står skrivet i företagets klädpolicy. När det kommer till restaurangbranschen är det till exempel mycket vanligt att det står nedskrivet.

För många som arbetar praktiskt kan arbetskläder snarare vara ett underlättande alternativ som man bekostar själv.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0