Byggindustrin Fastighet reportage
3 min lästid

Platen renoverar och energieffektiviserar för framtiden

22:a februari 2013, 14:43
Platen renoverar och energieffektiviserar för framtiden
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Bostadsstiftelsen Platen i Motala har ett ambitiöst renoveringsprojekt på agendan som sträcker sig över flera decennier och även omfattar ganska stora investeringar i energieffektiviserade åtgärder.

Bostadsstiftelsen Platen är en stor hyresvärd i Motala. Med strax under 6000 lägenheter och 200 lokaler. Fastighetsbeståndet består av en total förvaltad yta om 440 000 kvadratmeter och är av varierande ålder och typ, med en blandning av bland annat miljonprogramshus och äldre bebyggelse.

En del har bara frånluftssystem för ventilation till exempel självdrag, andra har både från- och tilluftsystem med varierande effektivitet.
– Just nu pågår en större renovering som sker i flera etapper. De första projekten omfattar 358 lägenheter på Ekön i Motala och i Borensberg, säger Mats Frid, projektledare på Bostadsstiftelsen Platen.

Nämnda lägenheter – som man börjat att renovera under 2012 och forsätter med under 2013 – är bara en del av det så kallade förnyelseprojekt som stiftelsen satt igång och som kommer att pågå i flera decennier…
– Gemensamt för alla renoveringar vi gör är att vi byter stammar och renoverar badrummen. I en del lägenheter byter vi ytskikt i alla rum, men det beror bland annat på skicket på lägenheterna. I de 90 första lägenheterna i Borensberg var vi även tvungna att byta fönster.

Just här passade man även på att sätta in högeffektiva treglasfönster med ett U-värde på 1,1. Det man annars gör på energieffektiviseringsfronten i de första projekten är att byta från- och tilluftssystem, byte av termostater på radiatorer och i vissa fall tilläggsisolering av vindsutrymmen som i Borensberg.
– Vi passar på att göra det samtidigt som vi är inne i lägenheterna och byter stammar. Självklart satsar vi på FTX-system, det vill säga med energiåtervinning. Luftvärmeväxlarna har en verkningsgrad på 80-85 procent så det rör sig i många fall om en betydande energieffektivisering parallellt med en bättre inomhusmiljö som man får på köpet genom bättre ventilation. Vi räknar med en pay-off-tid på mellan 15-20 år med dagens energipris på FTX-systemen.

Från stiftelsens sida gör man energiberäkningar på varje fastighet för sig, vilket ligger till grund för vilka åtgärder man gör. I dagsläget är det inte aktuellt med till exempel tilläggsisolering, solceller eller solpaneler, men inget är skrivet i sten, menar Mats Frid.
– Vi har valt att fokusera på ventilationssystemen med tanke på den förhållandevis korta återbetalningstiden. Det kan ju dock hända att vi behöver göra punktinsatser på olika håll eller kommer fram till att vissa fastigheters fasader behöver renoveras och då kan exemelvis fasadskivor med isolering vara aktuellt.

Förutom att givetvis ta ansvar för sitt eget fastighetsbestånd genom underhåll, renovering och energieffektivisering vill stiftelsen i framtiden låta hyresgäster välja tre nivåer i sitt boende; bas, medium och exklusiv. Det är ett led i stiftelsens uttalade ambition att möta kundernas önskemål om ett modernt boende av hög kvalitet.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0