Arkitektur
2 min lästid

AI-bolag bygger fastighet med Arlandastad Group

28:e november 2023, 14:38
AI-bolag bygger fastighet med Arlandastad Group
Två trevåningstorn med gemensam markvåning längs E4 norrut, med stor vikt på arkitektoniska design. Illustration: Carl Fredrik Svenstedt.
Johann Bernövall Johann Bernövall
Like 0

Arlandastad Group och evroc planerar att tillsammans utveckla en fastighet på två trevåningstorn med gemensam markvåning. Byggnaden har vid färdigställande en yta om cirka 3 400 kvm BTA och byggnation sker under 2024. Den planerade avyttringen baseras på ett underliggande fastighetsvärde av 4 600 SEK/kvm byggrätt.

– evroc är ett spännande bolag med ett stort fokus på hållbar utveckling. Vi är glada över att tillsammans med evroc äga och utveckla en fastighet som förväntas ge global uppmärksamhet och med sin arkitektoniska design bli ett nytt landmärke för Stockholm. Vi är glada över att evroc valt Explore Arlandastad och ser fram emot nästa steg i vårt samarbete. Det här blir Arlandastad Groups fjärde joint venture inom loppet av två år. JV-samarbeten medför att vi, tillsammans med partners, snabbar på utvecklingen i våra etableringsområden, säger Dieter Sand, vd, Arlandastad Group.

evroc planerar att investera 6 Mdkr under de kommande åren för att utveckla centret. Planerna är i nästa steg att bygga flera hyperscale data centers i olika länder runt om i Europa, som ska erbjuda hög säkerhet, låg latens och grön energi till sina kunder. Datacentret med placering i Arlandastad Groups etableringsområde, Explore Arlandastad, blir först ut i Europa.

– Nu tar vi nästa steg i utvecklingen av molntjänster kopplat till AI-revolutionen. Vi vill att det här datacentret ska bli ett landmärke för hållbarhet, teknik och arkitektur. Att göra det på ett strategiskt läge som Arlandastad är en viktig del i vår plan, säger Mattias Åström, vd och grundare, evroc.

Datacenter har hittills haft en betydande miljöpåverkan och står för 2,5 procent av de globala växthusgasut-släppen. evroc kommer att satsa på världens grönaste moln med fokus på att införliva AI och hållbarhet i varje aspekt. Det inkluderar byggnaden, den fysiska infrastrukturen, strömförsörjningen, återanvändning av överskottsvärme, IT-infrastrukturen, operativsystem, plattformar och applikationer.
Explore Arlandastad är ett 290 hektar stort område för verksamheter i. Området ägs och förvaltas av fastighetsutvecklingsbolaget Arlandastad Group.

#arlanda #arlandastad group #evroc #stockholm
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0