Byggindustrin Bostad
2 min lästid

Husbyggare stoppar varsel

1:a april 2024, 11:37
Husbyggare stoppar varsel
Älvsbyhus fabrik i Vålberg. Foto: Älvsbyhus
Anna Broberg Anna Broberg
Like 0

Förra året tvingades Kent Johansson säga upp 27 personer av hustillverkaren Älvsbyhus 160 anställda. De som blev kvar får börja arbeta fyradagarsvecka efter påsk – för att förhindra att fler husbyggare sägs upp.

– Det är ett sätt att slippa fler uppsägningar. Jag vill inget hellre än att riva upp fyradagarsveckan och börja producera för fullt igen. Så fort vi får nog med order börjar vi jobba på fredagar, säger Kent Johansson till DN.

Och nu tror VDn att det vänder.

– Mellan påsk och midsommar vänder det. Vi har exakt koll på marknaden. Efter påsk kommer orderingången att börja öka igen, det är min absoluta övertygelse och jag har bra på fötterna, säger Kent Johansson till DN.

Det handlar om räntan som det nyligen kom nya besked om.

– Räntan är det viktigaste för våra kunder. Inget påverkar lika mycket vid husköp, säger Kent Johansson till DN och tillägger:

– Även jag tror på en sänkning innan sommaren. För oss är huvudsaken inte hur mycket den sänks utan att nivån börjar röra sig neråt. Det blir psykologiskt jätteviktigt.

Det är signaler som kommer från alla Älvsbyhus 44 säljkontor.

– Nu bygger allt fler sina egna hus via huskonfiguratorn på hemsidan. Fler dyker upp på husvisningarna och framför allt gör vi fler kostnadskalkyler. Det är sista steget innan en namnunderskrift på ett köpekontrakt, säger Kent Johansson till tidningen.

Även småhusbyggarna Obos, Eksjöhus och Fiskarhedenvillan som DN varit i kontakt med ser positivt på orderingången inför sommaren.

#Älvsbyhus #eksjöhus #fiskarhedenvillan #husbyggnadsinvesteringar #obos
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0