ByggindustrinForskaren: ”Alla kommer att använda BIM”
14/05/2021 3min lästid

Forskaren: ”Alla kommer att använda BIM”

14/05/2021 3min lästid
Forskaren: ”Alla kommer att använda BIM”

Building Information Modelling, genrebild.

Tekniken har på flera håll fått kritik för att vara otillräcklig, och inte effektivisera de områden som den lanserades för att göra.

Byggsektorn förnyas och digital modellering blir allt vanligare. Samtidigt menar kritiker att systemen är dyra och ofullständiga. Enligt en forskare är problemen snart lösta – och tekniken kommer vara en självklarhet på framtida byggprojekt.

Byggnadsinformationsmodellering – BIM – har funnits i mer än tjugo år. Det är en molnbaserad teknik där en hela projektet byggs upp virtuellt. På senare år har det blivit alltmer använt, och är ett givet verktyg för Sveriges ledande byggföretag.

Tekniken har också mötts av kritik för att vara dyrt, krånligt och ofullständigt. Enligt Örjan Wikforss, arkitekt och professor i projektkommunikation, så kostar tekniken mer än vad det smakar.

”Stora uppdragsgivare trycker på för att BIM ska användas trots de många ofullkomligheterna i systemen och de ännu kvarvarande bristerna i de ofullständigt standardiserade överföringsformaten. Och trots att de själva inte fullt ut tar användning av modellerna i förvaltningen. Den förhärskande strategin är att driva på BIM-implementeringen för att på så sätt så småningom slipa ner och övervinna hindren. Detta leder till en massa merarbete med improviserad standardisering”, skrev han i en debattartikel i Fastighetsnytt.

Tekniken har på flera håll fått kritik för att vara otillräcklig, och inte effektivisera de områden som den lanserades för att göra. Exempelvis saknas ibland så mycket information att BIM inte går att använda som underlag vid offertförfrågningar.

Men det håller på att ändras. Farshid Shadram, biträdande lektor på institutionen för samhällsbyggnad och industriell teknik vid Uppsala universitet, har länge forskat om just BIM. Han tror att tekniken i framtiden kommer vara en självklarhet inom branschen.

– Jag tror att det kommer att ändras. Tekniken är nu väldigt komplicerad, men alla kommer att använda BIM, säger han.

Shadram berättar att BIM numera är ett stort fokusområde för studenter vid för samhällsbyggnad och industriell teknik – och att de redan i den första kursen får lära sig om informationsmodellering.

– De använder flera verktyg för både BIM och CAD. Det ligger till grund för andra kurser också, säger Shadram.

CAD är en äldre typ av datorassisterade designprogram.

Det nya forskningsspåret inom BIM rör bland annat integrationen till artificiell intelligens, där man använder BIM-data för att optimera och hitta nya och gynnsamma lösningar på ett tidseffektivt sätt.

Ett annat stort område är hur BIM gör byggnader mer klimatsmarta.

– Det blir därför mer effektivt att beräkna klimatpåverkan av byggnader, och dessutom göra livscykelkostnadsanalyser, säger den biträdande lektorn.

Spara den här artikeln

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet

Prenumerera på Branschaktuellt’s nyhetsbrev – det är helt kostnadsfritt!