Infrastruktur
2 min lästid

Domstol säger ja till östlig hamninfart

29:e maj 2024, 06:39
Domstol säger ja till östlig hamninfart
Trelleborg. Foto: Niclas Ingvarsson.
Anna Broberg Anna Broberg
Like 0

Trelleborgs kommun antog detaljplanen i maj 2022 och den har sedan dess legat hos mark och miljödomstolen.

– Det här var den första pusselbiten för att få en fullvärdig ringväg och en östlig hamninfart på plats och därmed en viktig signal för arbetet med Kuststad 2025. Visst kan domen överklagas, men i och med att mark- och miljödomstolen uttrycker stöd för kommunens avvägningar hoppas vi att arbetet med evakuerings- och angreppsväg kan påbörjas i närtid säger Håkan Otterström, ny projektledare för Kuststad 2025.

Evakueringsvägen är ett önskemål från räddningstjänsten, för att kunna evakuera och komma in till hamnen från två håll när hamnen ska flyttas österut. Dragningen av evakueringsvägen är ungefär samma som en framtida hamninfart men då krävs också en bro.

– I och med att vi under lång tid förberett arbetet med att få en evakueringsväg och östlig hamninfart på plats så kommer det att underlätta processen framöver. Kommunen har för att förbereda för arbetet med evakueringsvägen utfört schaktningsarbeten, flyttat en högspänningskabel och rivit byggnader, säger Christopher Kolbjörnsen, projektledare för Ringväg och hamninfart i Trelleborgs kommun.

– Detta är väldigt glädjande då vi kan fortsätta vårt arbete tillsammans med Trafikverket inom EU-projektet Green FIT, där vi bland annat ska förlänga vårt backspår med 200 meter så att vi kan öka andelen intermodal trafik, säger Jörgen Nilsson, vd, Trelleborgs Hamn.

#mark- och miljödomstolen #trelleborg
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0