Industri
1 min lästid

Klart: Stora Enso säljer bruket i Hylte

27:e januari 2023, 09:27
Klart: Stora Enso säljer bruket i Hylte
Hylte bruk. Bildkälla: Stora Enso.
Johann Bernövall Johann Bernövall
Like 0

Bolagsvärdet uppgår till cirka 18 miljoner euro. Affären beräknas slutföras under första halvåret 2023. Avseende pappersanläggningen i Anjala i Finland, har Stora Enso beslutat att avbryta avyttringsprocessen.

Avyttringen av anläggningen i Hylte och den avbrutna avyttringen av Anjala avslutar därmed Stora Ensos plan som tillkännagavs i mars 2022, att sälja fyra av företagets fem pappersanläggningar.

– Det är glädjande att Sweden Timber kommer att fortsätta tillgodose Hylte-anläggningens papperskunder med avsikten att vidareutveckla verksamheten. När det gäller anläggningen i Anjala har vi kommit fram till att fördelarna med att behålla anläggningen inom koncernen väger tyngre än värdet av de utredda avyttringsmöjligheterna, säger Seppo Parvi, CFO på Stora Enso.

Gör förlust på försäljningen

Hyltes årliga kapacitet är 245 000 ton tidningspapper. Baserat på 2021 års siffor förväntas avyttringen minska Stora Ensos årliga omsättning med cirka 90 miljoner euro. Med förbehåll för justeringar på slutdatumet kommer Stora Enso att bokföra en förlust från avyttringen på cirka 35 miljoner euro, utöver en nedskrivning på 19 miljoner euro som gjordes i det fjärde kvartalet 2022.

#finland #hylte bruk #stora enso #sweden timber
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0