Energi
2 min lästid

Nya siffror signalerar ljus framtid för ingenjörer

23:e februari 2022, 15:58
Nya siffror signalerar ljus framtid för ingenjörer
Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer. Pressbild
Redaktionen Redaktionen
Like 0

Av de utbildningsgrupper som flest arbetsgivare uppger sig behöva öka antalet anställda av, utgörs hälften av ingenjörer. Det visar SCB:s nya arbetskraftsbarometer, enligt ett pressmeddelande från Sveriges Ingenjörer.

Kompetensen som efterfrågas har tydlig koppling till klimatomställningen och den digitaliseringsutveckling som många branscher behöver hänga med på.

– Vi ser den näst lägsta arbetslösheten bland våra medlemmar på tio år och SCB:s barometer visar verkligen hur hett eftertraktade ingenjörer är. En bra arbetsmarknad efter avslutad utbildning är något som ungdomar väger in när de gör sina framtidsval. Jag hoppas såklart att detta leder till att ännu fler vill slå in på ingenjörsbanan, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer.

I Arbetskraftsbarometern bedöms även värdet av yrkeserfarenhet, vilket utgör ytterligare en aspekt där ingenjörsutbildningarna sticker ut. Av de tjugo grupper med störst skillnad mellan erfarna och nyexaminerade är tio ingenjörsutbildningar.

– Erfarna ingenjörer växer inte på träd. Arbetsgivare måste erbjuda bra lön och goda villkor, annars är det någon annan som gör det. Det handlar också om att ge medarbetarna tid och möjlighet till kompetensutveckling och bygga vidare på den goda grund som ingenjörsutbildningen är, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer.

SCB:s nya Arbetskraftsbarometer visar på en stor andel arbetsgivare som efterfrågar civilingenjörer inom elektronik, datateknik och automation och civilingenjörer inom energi- och elektroteknik. Ett ökat behov gäller även för högskoleingenjörer inom el, elektroteknik och datateknik.

Om Arbetskraftsbarometern
  • Statistiken visar arbetsmarknadsläget och utsikterna på ett respektive tre års sikt för cirka 70 utbildningsgrupper, varav största delen är högskoleutbildningar.
  • Resultaten bygger på svaren på en enkät till ett urval av arbetsgivare.
  • Undersökningen har genomförts varje höst sedan 1959.

Källa: Sveriges Ingenjörer

#arbetsmarknad #arbetsmarknadsbarometern #framtidsutsikter #ingenjör #prognos #scb #sveriges ingenjörer
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0