Skola
2 min lästid

SBB kan sälja 51 procent av utbildningsportfölj

26:e juni 2023, 07:25
SBB kan sälja 51 procent av utbildningsportfölj
Foto: Johan Nilsson/TT.
Johann Bernövall Johann Bernövall
Like 0

De har nyligen mottagit intresse från den internationella fastighetsinvesteraren Brookfield och undersöker möjligheten att sälja företagets återstående 51 procent av SBB EduCo. Dessutom överväger de att återbetala det interna lånet på 14,5 miljarder kronor från EduCo till SBB.

Brookfield äger sedan tidigare 49 procent av portföljen.

Enligt de föreslagna villkoren skulle SBB ha rätt att förvärva aktier i EduCo i framtiden. Parterna avser att ingå avtal om aktieöverlåtelse och relaterade avtal under juli 2023. Det är dock värt att påpeka att dessa diskussioner inte innebär att en transaktion kommer att genomföras. Affären är föremål för sedvanliga godkännanden, inklusive förväntade konkurrensgodkännanden.

Läs även:

Ilija Batljan säljer hela innehavet i Logistea
19:e juni 2023
Fastighet
Ilija Batljan säljer hela innehavet i Logistea
Slättö-fond förvärvar.

VD:n för SBB, Leiv Synnes, betonar i ett uttalande att beslutet att inleda exklusiva diskussioner om att sälja EduCo är strategiskt viktigt för företaget. Det ger dem möjlighet att skapa ytterligare manöverutrymme i dessa utmanande tider.

Han framhåller också att de agerar noggrant och snabbt inom ramen för den strategiska översynen. Genom att sälja EduCo skulle SBB kunna stärka sin likviditet och minska sin skuldsättning.

#brookfield #sbb
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0