Energi Gas
2 min lästid

Konsortium utvecklar klimatneutralt drivmedel

25:e mars 2020, 15:54
Konsortium utvecklar klimatneutralt drivmedel
Visionsbild. Källa: COWI
Jessica Branschaktuellt Jessica Branschaktuellt
Like 0

Power-to-Fuel-projektet leds av Liquid Wind och syftar till att inrätta anläggningar för kommersiell produktion av förnybart bränsle. Konsortiet består av Axpo, COWI, Carbon Clean Solutions, Haldor Topsoe, Nel Hydrogen och Siemens.

Konsortiet kommer producera flytande koldioxidneutralt bränsle genom att kombinera infångad koldioxid (CCU) med grön vätgas (från förnybar elektricitet). Drivmedlet som kallas e-metanol kommer vara kommersiellt tillgängligt från 2023. Projektet finansieras delvis av en investering på 1,7 miljoner euro från EIT InnoEnergy.

Sex anläggningar i Skandinavien

Liquid Wind och konsortiet har för avsikt att utveckla sex anläggningar runtom i Skandinavien fram till 2030. Sedan ska konceptet licensieras och implementeras internationellt. Konsortiet utformar nu den tekniska lösningen för den första anläggningen, som ligger i Sverige och som förväntas kunna leverera e-metanol från 2023.

– Det är den första anläggningen i denna skala i Skandinavien och det kommer att vara ett viktigt steg i användningen av klimatneutrala bränslen från förnybara råvaror och bidra till klimatomställningen inom transporter och industri. I konsortiet ingår några av branschens främsta aktörer och vi ser fram emot att bidra med COWIs långa erfarenhet och kompetens av att utföra industriprojekt från idéstudie till färdig anläggning, säger Stefan Mattsson, avdelningschef Process och Projekt på COWI i ett pressmeddelande.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0