Energi
2 min lästid

De får miljöpris för sin nya biogasanläggning

28:e november 2021, 22:24
De får miljöpris för sin nya biogasanläggning
Vafab Miljös biogasanläggning på Gryta i Västerås. Pressbild
Myrna Whitaker Myrna Whitaker
Like 0

Västmanlands miljö- och klimatråd som bildades 2016 beslutade två år senare att införa Västmanlands miljö- och klimatpris. Priset som delas ut för fjärde gången i rad, instiftades för att uppmärksamma en enskild person eller en organisation, som på ett förtjänstfullt sätt bidragit till att främja länets miljö- och klimatarbete.

Den 26 november delades priset ut till Vafab Miljö som prisas för sin nya biogasanläggning. Den byggdes 2005 och var då en av de första i sitt slag i Sverige. Den 1 september i år invigdes om- och tillbyggnaden av anläggningen på Gryta i Västerås. Anläggningen är nu toppmodern och kan ta emot ännu mer matavfall för att producera biogas och biogödsel, för en hållbar framtid.

Det var med stor glädje som Vafab Miljös förbundsdirektör Carina Färm, tog emot priset tillsammans med Olga Korneevets, processingenjör på Västerås slott.

“Vi är jätteglada över priset! Biogasen spelar en mycket stor roll i omställningen mot ett fossilfritt Sverige och vi delar det här priset med alla som bor i vår region. Matavfallet blir inte bara biogas utan också biogödsel. Det blir dubbelt bra”, säger Carina Färm.

Miljö- och klimatrådets motivering av vinnaren lyder:

”Västmanlands miljö- och klimatpris 2021 tilldelas VafabMiljö för den nya biogasanläggningen. VafabMiljö har under lång tid producerat biogas från rent matavfall till miljöfordon i Västmanland och biogödsel till lantbrukare. Med den nya effektivare anläggningen kan nu även förpackat livsmedel från butiker omhändertas. Teknik för att producera flytande biogas till industri och tunga fordon har tagits fram. Transportindustrin står för nära en tredjedel av de fossila utsläppen i Sverige och den nya toppmoderna biogasanläggningen kommer att bidra till en minskad klimat-påverkan. VafabMiljö bidrar genom denna anläggning till att göra Västmanland till en miljö- och klimatförebild.”

På biogasanläggningen tar vi emot matavfall från hela vår region; Enköping och Heby samt kommunerna i Västmanland. Det gör oss till en betydelsefull producent av biogas för fordonsdrift och högkvalitativ biogödsel till lantbrukarna i regionen. Efter mer än 15 framgångsrika år har nu biogasanläggningen kompletterats och moderniserats. Vi kan äntligen ta emot förpackat livsmedel från butiker, och snart kommer vi att producera flytande biogas till lastbilar och andra tunga fordon.

 

#Återvinning #biogas #energifrågor #hushållsavfall #klimatfrågor #petrolium
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0