Byggindustrin Galleria reportage
6 min lästid

Göteborgs skafferi under omdaning

22:a februari 2012, 13:30
Göteborgs skafferi under omdaning
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0


Hur bygger man om en kulturhistoriskt intressant saluhall och vad sker med verksamheten under tiden? Vi tar en titt på detta spännande projekt.

Stora Saluhallen i Göteborg, den ståtliga byggnaden från 1889, byggs om och nu är det dags för etapp två. En tredjedel är klar, men nu påbörjas ombyggnaden av resten i en enda etapp. En stor omvälvande process för Göteborg och en tuff tid för handlarna som påverkas av denna etapp. Lagom till julhandeln ska ombyggnaden vara klar.

{loadposition artikel-6}Kungstorget och Stora Saluhallen är byggda på lämningarna av bastionen Johannes Dux.  På torget såldes först alla matvaror under bar himmel. För att få mer hygienisk hantering av matvaror bestämdes 1887 att en saluhall skulle byggas. En arkitekttävling utlystes och vinnare blev Viktor Adler. Arkitekt Hans Hedlund fick uppdraget att färdigställa det vinnande bidraget. År 1888 startade bygget och i början av 1889 var hallen klar. En ombyggnad skedde 1898 då källaren utvidgades mot öster. År 1906 genomfördes en större tillbyggnad då hallen förlängdes med en lägre del mot öster. Fasaderna på den östra sidan restaurerades mellan 1986 och 1987. Efter 1990 har några butiker byggts om till restauranger. Stora Saluhallen förklarades 1985 som byggnadsminne och ingår sedan 1991 i Higabgruppens fastighetsbestånd. Hallen  är typisk för slutet av 1800-talet.  Byggnaden är en basilika och har ett välvt plåtklätt tak. Fasaderna är av mönstermurat gulrött tegel med granitdetaljer. Inuti kan man se eleganta pelare och takstolar tillverkade av järn.

Byggherre för projektet är Higabgruppen som tillika är fastighetsägare. Johan Carlsson vid Higabgruppen får frågan om hur etappindelningen är lagd och tidschemat och svarar så här:

– Ombyggnaden sker i 2 etapper. Den första färdigställdes i april 2011 och den andra har just startat och är klar till årets julhandel i december.

På frågan om hur går det rent praktiskt till att bygga om saluhallen med alla verksamheter som finns där berättar Johan:

– I den första etappen valde vi att under byggtiden flytta ut de sex berörda handlarna i en tillfällig paviljong på Kungstorget. Av praktiska skäl har vi inte kunnat göra i den andra etappen eftersom den omfattar två tredjedelar av hallen och många fler handlare. Här har vi istället stängt den nu aktuella halldelen och berörda handlare får stilleståndsersättning under byggtiden.

Johan fortsätter med att berätta att Den totala projektvolymen för hela upprustningen är kalkylerad till 175 miljoner

Varför är det aktuellt att bygga om?
-Stora Saluhallen är en drygt 130 år gammal, ständigt använd byggnad. Vi vill gärna att den ska stå i 100 år till och då måste man ta hand om den, underhålla och rusta upp. Dessutom finns det lagar och regler vad gäller både arbetsmiljö och livsmedelshantering som naturligtvis måste följas.

Det har varit en kulturhistoriskt intressant resa då vi i de olika rivningsarbetena har fått fram gamla skyltar och text från en svunnen tid i Stora Saluhallens historia. Detta har gett oss en bra bild av hur hallen användes för ca 100 år sedan. Upprustningen är ett stort projekt som inte bara berör många verksamheter utan har ett stort allmänt intresse då Stora Saluhallen utgör Göteborgarnas eget skafferi, avslutar Johan.

Tjugofem butiker slår igen när större delen av Saluhallen i Göteborg stängs för ombyggnad. Deras verksamhet kommer att ligga i träda under nästan ett år. En del butiker har sagt upp anställda och andra passar på att ta ett sabbatsår. Tar chansen att njuta av livet och på så vis vända situationen till något gott. Stilleståndsersättningen finns ju också och en del är laddade för att återvända i slutet av året för att åter kunna ge kunderna sitt allra bästa.

Generalentreprenör är F O Peterson vars tyngdpunkt finns i Göteborg. Koncentrationen har satt tydliga spår. De har medverkat till att skapa hundratals adresser i Göteborg ända sedan 1870 då murarmästaren Frans Oskar Peterson skapade firman. Magnus Rudén, ansvarig hos F O Peterson säger detta om projektet:

– Vi tycker det är ett intressant projekt, en viktig samlingsplats för göteborgarna både historiskt och i framtiden. Det var en upphandling i konkurrens , och vi var ju uppenbarligen den bäst lämpade för detta uppdrag. Man har tidigare byggt om en mindre del av Saluhallen, detta blir den stora ombyggnaden.

Har det varit några speciella utmaningar i projektet hittills?
– Ja tiden, vi skall producera över 3000 kvadratmeter ombyggnad på cirka fem månader, berättar Magnus.

Vad är det viktigaste för er i projektet?
– Att leverera det kunden vill ha, att ta in kundens visioner under resans gång och tillsammans uppnå ett bra resultat som står sig i Göteborgs fortsatta historia.

c6b31dc70064925765080crfile50553
Det är uppenbarligen mycket som ska gå i lås om detta projekt ska ros väl i hamn. Själva ombyggnaden med de historiska hänsyn som måste tas, samtidigt som ett rationellt byggprojekt måste fortskrida kan möjligen ge  intressanta konfliktpunkter som  måste hanteras på plats på torget.

Självklart är det också en stor påfrestning för alla handlarna, var verksamhet går i stå under en så pass lång tid. Stilleståndsersättningen i all ära, men sedan gäller det ju för handlarna att återta kundunderlaget som under ett antal månader lärt sig att gå någon annanstans.

Higabgruppen, FO Peterson och Sweco architects har att prestera ett resultat som gör handlarna lyckliga och som drar tillbaka besökarna till Stora Saluhallen igen. Det är Sweco architects i Göteborg som ritar. Vi försökte, tyvärr utan resultat, också få Sweco architects syn på projektet. Det hade varit mycket intressant att höra hur arkitekterna ser på Stora Saluhallen, dess historia och kommande utveckling. Kanske får vi anledning att återkomma. I vilket fall är Stora Saluhallen ett av Göteborgs viktiga byggnadsverk och är därför väldigt intressant, inte bara för handlarna i saluhallen och för fastighetsägaren utan även för alla göteborgare. Byggnaden är till och med intressant även utanför Göteborg.

Och inte bara byggnaden, utan även själva tanken med att ha en saluhall över huvud taget. Ett antal saluhallar har lagts ner under många år och ibland ersatts med gallerior och varuhus. Ett fåtal nya saluhallar har byggts under senare tid, bland annat Söderhallarna i Stockholm. De utgör en balanserande kraft mot gallerior och shoppingområden i utkanten av våra städer, något vi kanske borde fundera över?

Stora Saluhallen kommer att bli intressant att skåda fram emot julhandeln 2010 då allt bör stå klart och handeln åter är i gång i uppfräschade lokaler. Det är då vi tidigast kommer att få se om projektet lyckats och om göteborgarna åter kommer att strömma till sin saluhall. Vi önskar att det blir så.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0