Byggindustrin
2 min lästid

Klartecken för Operans renovering

28:e juni 2024, 08:47
Klartecken för Operans renovering
Foto: Melker Dahlstrand.
Anna Broberg Anna Broberg
Like 0

Statens fastighetsverk får även ett tilläggsuppdrag att omdisponera ytor så att Kungliga Hovkapellet kan ha repetitionslokaler i operabyggnaden.

– Vi hemställde hos regeringen i februari 2024 om medel till projektering och är glada över det positiva beskedet. Nu kan vi fortsätta förbereda den omfattande renoveringen av operabyggnaden. Projekteringsarbetet startar direkt efter semestrarna, säger Max Elger, generaldirektör vid Statens fastighetsverk.

Förstudie

I juni 2023 gav regeringen Statens fastighetsverk i uppdrag att göra en förstudie om en total renovering av operabyggnaden och öka volymen i endast ringa omfattning. Statens fastighetsverk redovisade förstudien i april 2024.

Tilläggsuppdrag

Enligt det förslaget skulle delar av Kungliga Operans verksamhet, bland annat repetitionslokaler för Kungliga Hovkapellet, flyttas till andra lokaler utanför operabyggnaden. Nu ska alltså ytorna ses över ännu en gång för att hitta en lösning så att Kungliga Hovkapellet kan behålla sina repetitionslokaler i operabyggnaden.

– Vi vill skapa ändamålsenliga lokaler för både Kungliga Operan och Operakällaren, bevara byggnadens kulturhistoriska värden, hålla nere kostnaderna och begränsa stängningstiden. Målet är att vi ska få en varsamt uppdaterad, anrik nationalscen för opera och balett, i allra bästa skick, när renoveringen är genomförd. Operabyggnaden måste, i nuvarande skick, stängas för publik verksamhet den 1 juli 2026, säger Max Elger.

Som Branschaktuellt tidigare berättat är Kungliga Operan och Statens fastighetsverk oense om hur renoveringen ska genomföras.

#operan #regeringen #stockholm
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0