Transport & Logistik
2 min lästid

Regeringen satsar på elbilar och elbussar

9:e september 2015, 14:13
Regeringen satsar på elbilar och elbussar
|
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Regeringen vill skynda på omställningen till fossilfria resor och transporter. Mer pengar till elbilar, en ny premie för elbussar samt förlängt nedsatt förmånsvärde för vissa miljöbilar. Det ingår i regeringens budgetproposition för 2016 skriver Regeringskansliet i ett pressmeddelande.

En ny premie för att stötta marknadsintroduktion av eldrivna bussar kommer att införas från 2016. Under 2016 är premien 50 miljoner kronor och för åren 2017-2019 100 miljoner kronor per år. Busstillverkaren Volvo hyllar satsningen.

– Detta är naturligtvis en mycket glädjande nyhet. Sverige positionerar sig i framkant när det gäller elbussteknologi och denna satsning kommer påskynda elektrifieringen av busstransporter i Sverige. Införandet av en miljöbusspremie stöttar Volvos teknikutveckling av produkter inom elektromobilitet. Vi har idag en världsledande position inom detta område och fortsätter utveckla svensk spjutspetsteknologi för export, säger Håkan Agnevall, vd för Volvo Bussar.

Fler elbilar

Regeringen föreslår att anslaget för den så kallade Supermiljöbilspremien höjs med 132 miljoner kronor för innevarande budgetår. Nästa år ökas anslaget med 94 miljoner kronor till sammanlagt 309 miljoner kronor.

Reglerna vässas från och med 2016 för att ytterligare stimulera köp av rena elbilar. Då halveras premien för laddhybrider – som kombinerar eldrift med bensin eller diesel – till förmån för rena elbilar som får oförändrad premie.

Försäljningen av supermiljöbilar har överstigit förväntningarna. Alla som köper en bil som uppfyller kraven under 2015 och 2016 bör kunna få premien om max 40 000 kronor, med dessa förändringar.

Förändringarna sker för att den positiva utvecklingen på marknaden inte ska tappa fart fram till 1 januari 2017. Då regeringen har som ambition att införa ett så kallat Bonus-malus-system för nybilsköp, där bilar med låga utsläpp premieras (bonus) medan bilar med höga utsläpp belastas med högre skatt (malus).

Fler satsningar för fossilfria resor och transporter – Den tidsbegränsade nedsättningen av förmånsvärde för vissa miljöanpassade bilar förlängs till och med 2019. Nedsättningen omfattar förmånsbilar som är elbilar, laddhybrider och gasbilar och ger ytterligare stimulans till köp av dessa fordon.

#elbilar #elbuss #regeringen
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0