Trä
2 min lästid

Nytt produktionsrekord för svenska sågverk

28:e maj 2021, 15:27
Nytt produktionsrekord för svenska sågverk
Fotograf: Henrik Björnsson
Myrna Whitaker Myrna Whitaker
Like 0

Mars månad blev den bästa produktionsmånaden för svensk sågverksindustri någonsin. Det rapporterar Branschorganisationen Svenskt Trä.

– Svenska sågverk slog produktionsrekord i mars. De har aldrig tidigare producerat så mycket en enskild månad. Det är glädjande att konstatera eftersom sågverken verkligen har ansträngt sig för att kunna leverera till alla sina kunder, säger Christian Nielsen som är marknadsanalytiker på branschorganisationerna Svenskt Trä och Skogsindustrierna.

För att möta den höga efterfrågan har svenska sågverk växlat upp rejält och producerade i mars 1,9 miljoner kubikmeter trävaror. Även produktionen för april 2021 var ovanligt starkt med en produktion på 1,7 miljoner kubikmeter.

Men trots att produktionen är högre än någonsin är lagernivåerna fortsatt väldigt låga.

– Den höga produktionen har varit viktig för att kunna möta den starka efterfrågan, men än ser vi inte tecken på att lagernivåerna har börjat normaliseras. Suget från världsmarknaden är fortsatt stark, säger Christian Nielsen.

Efterfrågan på trävaror fortsätter att öka i världen och enligt branschorganisationen krävs det investeringar i nya och befintliga produktionsanläggningar för att möta behoven.

– Vi ser att efterfrågan på träprodukter ökar och en orsak är att det är en förnybar råvara. Det gäller inte bara i Sverige utan våra produkter är uppskattade och gör klimatnytta i hela världen. Nu slår vi visserligen produktionsrekord i våra sågverk men för att på sikt kunna möta behoven kommer det att krävas ytterligare investeringar i produktionsanläggningarna. Idag hålls dessa tillbaka av en osäkerhet på den framtida tillgången på råvara från skogen. Det är olyckligt eftersom träindustrin sitter på många lösningar för grön omställning och hållbar konsumtion, säger Mathias Fridholm som är direktör på Svenskt Trä.

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0