Premium
5 min lästid

Gryaab bygger ut Ryaverket – ska öka kapaciteten

12:e december 2024, 14:00
Bildcred: Liljewall.
Bildcred: Liljewall.
Christopher Blanck Christopher Blanck
Like 0

Gryaab arbetar för ett renare hav och en bättre miljö. Detta gör bolaget genom att i dagsläget ta hand om avloppsvattnet från drygt 800 000 personer från Ale, Göteborg, Härryda, Kungälv, Lerum, Mölndal och Partille. Avloppsvattnet, som bland annat kommer från hushåll, skolor, industrier och kontor transporteras genom ett 13 mil långt tunnelsystem till Ryaverket där Gryaab renar avloppsvattnet. Nu när Ryaverket håller på att byggas ut kommer kapaciteten att utökas och verket kommer att kunna ta emot avloppsvatten från runt 1,2 miljoner personer.

– Tillbyggnaden är både till för att möta befolkningsökningen i kommunerna och de hårdare krav som kommer. Det är en jättestor tillbyggnad som vi kommer att dela upp i olika delar. Målet är att tillbyggnaden ska stå klar och vara i full drift 2036, säger Malin Olsson, tillförordnad vd för Gryaab.

Malin Olsson, tillförordnad vd för Gryaab. Foto: Gryaab.


– Just nu lyder vi under ett miljötillstånd som vi haft ett par år som är tidsbegränsat till 2036 och redan när vi fick det angavs det att vi kunde förvänta oss strängare krav efter 2036. Då startade vi en förstudie för att ta reda på vad som kommer krävas av oss och detta har vi arbetet med nu i ett par år i projektet som vi kallar nya Rya. Nu planerar vi att gå in i nästa fas och en djupare projektering. Men det är fortsatt för den utbyggnaden som ska stå klar 2036. Vi dimensionerar dock för 2055, säger Susanne Tumlin, utvecklingsansvarig på Gryaab.

Nya krav på kvartär rening

Med ett nytt EU-direktiv kopplat till avloppsvatten, där bland annat nya krav på läkemedelsrening införs under 2030-talet, ställs hårdare krav på reningsverken.

– Den stora utmaningen just nu är läkemedelsrening och kraven i det nya avloppsdirektivet. Och utmaningen grundar sig i att det är så mycket som fortfarande är osäkert. Området vid Ryaverket är litet och tight och vår verksamhet ska fungera dygnet runt, året om och att få till nya processer är jättesvårt. Det är viktigt att lyfta fram och även om 2033 tycks vara långt fram i tiden så är det inte så långt för att dimensionera, projektera och genomföra byggnation av helt nya processer. Innan vi vet hur lagstiftningen ser ut och vilken teknik som kommer krävas är det svårt att göra något detaljerat dimensioneringsarbete, säger Susanne Tumlin.

– Sedan arbetar EU-kommissionen med att se över både prio-ämnesdirektivet och slamdirektivet vilket kommer få effekter för både våra vattenreningsprocesser och slamhanteringsprocesser. Hur ska vi på Rya kunna bygga om, flytta och göra saker i rätt ordning? Det är mycket som är på gång men väldigt lite som är fastställt och det är en stor utmaning, säger Malin Olsson.
En annan utmaning är det höjda säkerhetsläget i landet.

Susanne Tumlin, utvecklingsansvarig på Gryaab. Foto: Gryaab.


– Det kräver en högre beredskap och säkerhetsåtgärder för att vi ska skydda oss mot yttre hot, säger Malin Olsson.

Renat avloppsvatten till energifabriken

Utöver arbetet med tillbyggnaden vid Ryaverket arbetar Gryaab, i samarbete med bland annat Göteborg Energi och Kretslopp och vatten, med att förse en ny batterifabrik med avloppsvatten som kylvatten. Lösningen, som är den enda i sitt slag i stor skala, går ut på att koppla renat avloppsvattnet från Gryaab via Kretslopp och vattens ledningar till energisystemet. Den nya batterifabriken ska stå klar 2026.

– Ledningarna som vi bygger från vår anläggning till batterifabrikssajten kommer att bli klara efter årsskiftet. Sedan ska pumpstationen och värmeåtervinningsdelen bli klara vid halvårsskiftet. Sedan kommer vi att kunna förse batterifabriken med kylvatten, säger Malin Olsson och avslutar:

– Vid tillverkning av batterier behövs stora mängder vatten för kylning. Ryaverkets placering och de mängder vatten vi renar blir en stor tillgång. Istället för att leda det renade avloppsvattnet direkt ut i Göta älv lånar vi ut vattnet till fabriken en stund. Detta gör vi genom att leda vattnet 5–6 kilometer till fabriken för att sedan ta det tillbaka till oss. Vi tar vara på värmen innan vi leder iväg det och detsamma när det kommer varmt vatten tillbaka igen. Värmen återförs till fjärrvärmenätet i samarbete med Göteborg energi.

Faktaruta

• Göteborg Energi levererar kyla/värme-lösning till batterifabriken

• Gryaab levererar tekniskt vatten till Göteborg Energi.

• Kretslopp och Vatten bygger och äger infrastrukturen för kylvattnet (tekniskt vatten) mellan Rya och batterifabriken

#gryaab #ryaverket
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0