Reportage
2 min lästid

Tre identiska förskolor byggs i Halmstad

25:e januari 2019, 10:43
Tre identiska förskolor byggs i Halmstad
Foto: Martin Zetterman.
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Halmstads kommun är just nu i stort behov av fler förskoleplatser. Lösningen blev att bygga tre nästintill identiska förskolor på olika platser i kommunen under samma entreprenad.

Tre stycken förskolor byggs just nu i Halmstad – under en och samma entreprenad. Frösakull, Hedens och Trollbergets förskolor kommer därför att i stort se likadana ut.
De är alla vinkelhus med två avdelningar i varje gavel, vilket ska ge totalt 12 nya avdelningar till Halmstads kommun. Varje förskola är 1000 kvadratmeter stor, har egna kök och matsalar, och lekytor på 135 kvadratmeter per avdelning.
– Det är samma koncept på alla tre, det var en beställning av tre stycken förskolor med spridda placeringar som krävde samma behov och det gjorde det attraktivt för byggföretag. Vi fick gott om anbud, säger Martin Zetterman, projektledare hos Halmstads kommun.

Han berättar att det finns ett stort behov av förskoleplatser och att det förstärks ytterligare eftersom många verksamheter tvingats flytta till tillfälliga lokaler. För de här tre ska den första stå klar till efter sommaren och den sista under senhösten.
– Vi har bedömt produktionskostnaden till 27 000 kronor per kvadratmeter, så totalt 81 miljoner kronor i projektbudget. Vi hade räknat med att det skulle bli dyrare om vi inte hade jobbat med en och samma entreprenad, då kanske det skulle ha gått upp till 30 000 kronor per kvadratmeter.

“Känns som Halmstad hittat en bra modell”

Arbetet utförs av lokala företaget Bygg Sjögren i Halmstad AB, som har stor rutin kring just skol- och förskolebyggen under både egen och kommunal regi. Marcus Kleinfeld, arbetschef i projektet, berättar att projekten byggs enligt konceptet Sunda hus och att det administrativa arbetet och annan dokumentation underlättats av att bygga tre liknande byggnader.
– Eftersom vi bygger tre nästan identiska byggnader så kunde den första förskolan bygget ta småmissarna och så kunde vi anpassa det till de andra två. Att de bygger liknande förskolor gör att det känns som att Halmstads kommun har hittat en bra modell som de vill köra på.

Halmstad är en stad som enligt Martin Zetterman växer konstant och att det just nu är en stor satsning på skolverksamheter i kommunen.
– Så om ett par år kommer vi väl att bygga äldreboenden istället, skrattar Martin Zetterman.

Reportaget släpptes första gången i Bygg #2 2018 och har uppdaterats.

#förskolor #halmstad #halmstad kommun
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0