Nyheter Reportage
2 min lästid

Gränbystaden växer runt expansiv galleria

18:e januari 2019, 10:18
Gränbystaden växer runt expansiv galleria
Illustration: Sweco Architects.
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Gränbystaden växer i rasande fart. Därför breddar fastighetsägaren Atrium Ljungberg områdets utbud genom att addera 11 600 kvadratmeter handel, restaurang och nöje.
– Vår vision är att bygga Uppsalas andra stadskärna, säger Michael Neumann.

Uppsalaområdet Gränbystaden växer så det knakar. Enligt den egna hemsidan planeras det bland annat att byggas 4000 bostäder i området – och målet med projektet är högt ställt. Av dessa bostäder bygger Atrium Ljungberg 400 lägenheter i egen regi i direkt anslutning till Gränbystadens galleria.
– Uppsala växer och det finns ett behov av fler mötesplatser. Vår vision med Gränbystaden är att skapa Uppsalas andra stadskärna där människor trivs och vill vara, säger Michael Neumann, projektledare för tillbyggnaden.

Skapar högre puls

Med en budget på 320 miljoner har handelsplatsen kompletterats med ytterligare 11 600 kvadratmeter handel, restaurang och nöjen, samt med ett parkeringsgarage med 275 parkeringsplatser. Det invigdes lagom till julhandeln och Michael Neumann berättar att målet är att bredda utbudet och skapa en högre puls i Gränbystaden. Detta gäller i synnerhet på kvällstid då restaurang- och eventutbudet utökas markant med bland annat en biograf med fem salonger och en O´Learys-restaurang.

Projektet har även arbetat för att få byggnaden mer miljövänlig, bland annat genom att installera en bergvärmeanläggning i garaget som ska ge gallerian frikyla på sommaren.

Lägre energikostnader

– På så sätt kan vi minimera andelen av köpt energi. Vi jobbar också med dynamiska glas från Chromogenics i fasadglaspartier, glasrutor som anpassar sig efter solljusets styrka så att vi slipper mekaniska solskydd såsom markiser eller solskyddsgardiner. Det innebär en lägre energi- och underhållskostnad med fortsatt god insyn. Vi har försökt att vara innovativa och tänka framåt både ur miljö- och energiaspekten och det är jag väldigt stolt över berättar Michael Neumann.

Reportaget släpptes första gången i Bygg #2 2018 och har uppdaterats.

#atrium ljungberg #galleria #shoppingcenter #uppsala
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0