Lindhagensgatan 53 112 43 Stockholm,
Kundservice: 08 – 400 22 620
VD/CEO: Oscar Lundberg
Redaktionschef: Myrna Whitaker
Ägare: Lundros, ett fristående,
(redaktionellt oberoende bolag)
Organisationsnummer: 556856-4594
[email protected]
Med ökande miljöproblem och stigande energipriser blir solenergi allt viktigare för såväl småhusägare som för kommunala och privata fastighetsförvaltare och energibolag.
Sedan 90-talet har intresset för energislaget ökat och solcellsmarknaden växer nu snabbt. Solenergi vinner i längden och är ett självklart val inom en rad olika användningsområden. Solljuset kan användas för att generera både värme och elektricitet med en minimal miljöpåverkan och inom vissa områden till en överlägsen ekonomi.
Enligt Johan Lindahl, talesperson på Svensk Solenergi är inställningen till solenergi mycket positiv.
— Allmänheten har överlag en väldigt positiv inställning till solenergi. Det finns undersökningar som görs av Chalmers som visar att 80 procent vill att Sverige ska satsa på mer solenergi.
I Sverige är soleltillskottet förhållandevis litet under vinterhalvåret, men desto högre på sommaren. Men den lyser även här och efter att investeringskostnaden för solcellsanläggningen är återbetald – är energin i princip gratis.
— I stort sett alla kostnader infinner sig dag ett när själva anläggningen köps. Återbetalningstiden beror sedan på dels vad man har för kapitalkostnader och dels vad värdet på solelen blir. Solelen får oftast högst värde om du själv konsumerar den i samma byggnad som där den produceras. Återbetalningstiderna varier utifrån olika aktörers förutsättningar, men ligger vanligtvis mellan 10–20 år.
Oftast finns en garanti på att modulerna ska hålla i 25–30 år, men Johan Lindahl betonar att solcellsanläggningarna troligtvis håller längre än så och menar att det snarare kan vara takets livslängd som sätter begränsningarna och inte själva anläggningen.
Vilka är de starkaste fördelarna med solenergi?
— Framförallt är det den första tekniken som gemene man kan använda för att producera sin egen el. En annan fördel är att solenergianläggningar är helt tysta, det finns inga rörliga delar som stör och såklart är det miljövänligt.
Sedan januari i år måste alla byggnader i San Francisco som är lägre än tio våningar installera solenergi på taken. Den nya lagen är ett steg mot stadens målsättning att all elektricitet 2025 ska vara förnyelsebar energi. Johan Lindahl är försiktigt positivt till lagen eftersom den sätter press på byggare.
— Jag som person är inte för tvång, men det kan definitivt vara positivt att sätta lite press på byggare. Som byggbranschen är uppbyggd så vill alla ha så låga byggkostnader som möjligt. Oftast är det först när det finns en fast kund som ställer krav på låg energiförbrukning som åtgärder utförs. Överlag tycker jag att är det bättre med instrument som gör att byggarna känner att de vill bygga energieffektivt och miljövänligt snarare än att bli tvingade till det, avslutar Johan Lindahl.
Text av Myrna Whitaker
Lindhagensgatan 53 112 43 Stockholm,
Kundservice: 08 – 400 22 620
VD/CEO: Oscar Lundberg
Redaktionschef: Myrna Whitaker
Ägare: Lundros, ett fristående,
(redaktionellt oberoende bolag)
Organisationsnummer: 556856-4594
[email protected]
Copyright 2021 – 2024 | Branschaktuellt Sverige AB