Mässor
4 min lästid

Skapa WOW-känsla med minimala resurser

23:e januari 2024, 13:26
Skapa WOW-känsla med minimala resurser
Svante Pettersson, ljuskonstnär och ljusdesginer. Bildkälla: Modular Lighting.
Emilia Granberg Emilia Granberg
Like 0

Att belysning inhandlas sent i en byggprocess är ingen ovanlighet men under de senaste åren där pandemi, krig och inflation påverkat ekonomin har belysningen många gånger börjat komma i kläm. Det menar Svante Pettersson, ljuskonstnär och ljusdesigner.

– Historiskt sett upplever jag att det läggs stort fokus på inredning och material men just belysningen brukar komma in i sista stund. Nu, med de sämre ekonomiska förutsättningarna, finns det därför flera fall där budgeten inte räcker till. Det leder ofta till en steril, omysig och även ibland onödigt energikrävande belysning vilket i sin tur missgynnar både personal och fastighetsägare, säger Svante Pettersson och tillägger:

– Jag brukar se ljuset som en berättarröst – om arkitekturen är ljudboken så är ljuset rösten. Det är upp till ljuset att berätta om handlingen på ett sätt som gör miljön trevlig och välbefinnande. Därför är det viktigt att aldrig bortprioritera ljuset.

Innovativa lösningar för en minskad budget

Trots att budgeten kan vara låg menar Svante Pettersson att det finns sätt att komma runt problemet. Det är en av punkterna han kommer att tala om på Elmässan.

– Generellt tycker jag att man kan ta sig en funderare på var man faktiskt behöver ljus och vilket typ av ljus man behöver för olika delar. I många kontor har exempelvis fikahörnan lika starkt ljus som kontorslandskapet. När man inte skapar någon variation i ljuset får man en ganska platt och monoton miljö, och i vissa fall kan man nästan känna hur kontorsmiljön liknar vid en gympahall. Det vill i alla fall jag undvika, säger han och tillägger:

– Dessutom blir det ekonomiskt kostsamt i det långa loppet då den här typen av belysning drar onödigt mycket energi. Lägger man lite tid och kraft skulle man kunna minska energikonsumtionen betydande – utan att ta göra någon skada ergonomiskt.

Ett exempel som Svante talar om, där budgeten var låg men resultatet blev densamma, hittas i Uppsala där affärsnätverket Relation skulle flytta in i nya lokaler.

– Relation ville ha hög kvalitet på inredningen men med budgeten som kvarstod blev det svårt att få till den premiumbelysning som man önskade. Då tog jag ett helhetsgrepp där vi lyckades skapa samma atmosfär fast med en tio gånger så liten budget i armaturkostnader. Det kanske inte går att leva upp till varje gång men med lite tid och fantasi kan man komma långt.

Lösningen, menar Svante Pettersson, är att våga prova nya grepp och i det här fallet tillverkades egna lampor på plats.

– Vill man går det ganska snabbt att fakea fram en lyxig lampa och det ska gå ganska långt innan någon börjar detaljstudera armaturer. Vill man går det alltså skapa en liknande ljusmiljö med ett lyxigt resultat utan att behöva spendera flera 100 tusen.

Ljussättning i utsatta miljöer

Utöver ljussättning med en låg budget kommer Svante Pettersson att prata om hur man med hjälp av ljus kan skapa sociala miljöer som känns trygga och säkra.

– En annan viktig del i mitt arbete är att skapa platser där människor kan känna sig trygga och välkomna. Det är särskilt viktigt i områden som historiskt kämpat med olika problem. Viktigt att komma ihåg är dock att en plats inte är garanterat säker bara för att den känns trygg, men skapar man en trygg och välkomnande miljö ökar chanserna att flera olika typer av människor vill vistats i området, säger han och tillägger:

– Ett exempel på en ljussättning som kan samla flera olika typer av människor hittar man i området Gottsunda i Uppsala. Här har vi belyst ett gäng spegelskulpturer med olika typer av ljussammansättningar som framträder i olika former när man trycker på en knapp. Intill detta finns en scen som fått ett nytt ljusbord med åtta stora knappar, vilket gör att någon kan stå på scen medan en annan knappar fram olika ljussättningar. Dessa två projekt har fått flera nya besökare att röra sig till parken, vilket också fått känslan av trygghet att öka.

#elmässan
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0