Infrastruktur Vägar
1 min lästid

Påfarter till motorvägar måste anpassas

7:e januari 2016, 13:21
Påfarter till motorvägar måste anpassas
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Utformningen av påfarter till motorvägar bör ses över för att göra dem säkrare för tunga fordon. Det visar en ny rapport från statens haverikommission för transport i Norge (SHT). I rapporten ger SHT en säkerhetsrekommendation för utformningen av påfarter. WSP har tagit fram underlag till rapporten.

Bakgrunden är en olycka med en timmerbil på väg E6 i Svinesund i Norge som skedde i maj förra året. Släpet bakom bilen välte och timret ramlade av när det 24 meter långa ekipaget skulle köra ut på motorvägen. Inga människor kom till skada denna gång men den norska haverikommissionen såg allvarligt på olyckan och tillsatte därför en utredning. WSP blev kontaktade för att medverka som expert i utredningen. Den resulterade i att SHT nu har gett en säkerhetsrekommendation till norska vägverket att påfarter bör utformas för trafiksäker körning även med tunga fordon.

– Vi i konsultteamet är glada att se att utredningen har resulterat i en tydlig säkerhetsrekommendation från SHT. Rekommendationen kommer att bidra till säkrare vägar och därmed trafiksäkrare framkomlighet för yrkesförare på deras dagliga arbetsplats, liksom för alla trafikanter som delar vägar med tunga fordon, säger Johan Granlund, vägexpert på WSP.

#godstrafik #tung trafik #wsp
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0