Vägar
1 min lästid

Här sjösätts tunnelns första del

3:e maj 2017, 09:56
Här sjösätts tunnelns första del
Under lördagen sjösattes det första av Marieholmstunnelns tre tunnelelement i Göta Älv.
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Under lördagen sjösattes det första av Marieholmstunnelns tre tunnelelement i Göta Älv.

Med hjälp av ett avancerat vinschsystem och bogserbåten Frog Cygnus drogs det 25 000 ton tunga tunnelelementet med stor precision ut ur torrdockan där det startade byggas i augusti 2016. Av tradition döper man alltid tunnelelementen och detta har fått namnet Tina.

– Utbogseringen från dockan är ett mycket känsligt moment i bygget av tunneln, säger Stein Kleiven som är Trafikverkets projektchef för Marieholmsförbindelsen. Det kräver expertis på hög nivå, noggranna förberedelser och tajming. Allt detta fanns på plats och sjösättningen gick enligt plan.

Tunnelelementet som väger 25 000 ton, är 100 meter långt, 32 meter brett och 10 meter högt, ligger nu förtöjt i ett parkeringsläge i älven. Där ska det förberedas för att om ett halvår dras ut och sänkas ned i älven. Så snart torrdockan länsats på vatten, startar bygget av nästa tunnelelement.

– Det här är en milstolpe i bygget av Marieholmstunneln, fortsätter Stein Kleiven. Själva sjösättningen är inte bara ett spektakulärt moment, utan också något unikt eftersom det bara färdigställs ett liknande sänktunnelprojekt om året i hela världen.

#göta Älv #marieholmstunneln #trafikverket
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0