Byggindustrin
2 min lästid

Peab får VA-uppdrag värt 400 miljoner

29:e juni 2023, 07:11
Peab får VA-uppdrag värt 400 miljoner
Jörgen Eriksson. Bildkälla: Peab.
Johann Bernövall Johann Bernövall
Like 0

Peab har fått uppdraget att anlägga vatten och avlopp (VA) till det framtida industriområdet Torsboda Industrial Park i Timrå kommun. Beställare är MittSverige Vatten & Avfall AB och kontraktssumman uppgår till 400 miljoner svenska kronor.

Timrå kommun står inför en samhällsutveckling med etablering av verksamheter vid Torsboda Industrial Park. För att tillgodose behovet av allmänt VA till utpekade områden behöver nya ledningar projekteras och anläggas.

– Jag är stolt över att vi med lokala resurser bygger för att möjliggöra en expansion av området och kommunen Timrå. De ledningsdragningar vi ska göra kommer att gå genom känsliga naturområden och kräver stora utredningsinsatser och tätt samarbete med olika miljömyndigheter, säger Jörgen Eriksson, regionchef på Peab.

Ledningssträckningen är cirka 15 kilometer med olika antal ledningar för dricksvatten, spillvatten och processvatten, där både tryck- och självfallsledningar förekommer. För att på ett resurseffektivt och hållbart sätt ta hand om spillvattnet anläggs ett nytt avloppsreningsverk där det befintliga reningsverket i Söråker nyttjas- som en del i processlösningen.

– Det här projektet betyder mycket för Timrås framtida tillväxt och utveckling. Vi utökar kapaciteten för vatten och avlopp ordentligt och tar höjd för fler bostäder och etableringar. Tidplanen är utmanande, men med den här entreprenaden står vi redo att börja bygga i höst, säger Tomas Larsson, affärsområdeschef VA på MittSverige Vatten och Avfall.

Uppdraget är en totalentreprenad i samverkan. Byggstart är hösten 2023 och uppdraget beräknas vara klart i december 2025.

#peab #timrå
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0