Kundservice: 08 – 400 22 620
Vd: Oscar Lundberg
Chefredaktör: Myrna Whitaker
Ägare: Lundros, ett fristående,
(redaktionellt oberoende bolag)
Org nr: 556856-4594
[email protected]
SL bröt avtalet med MTR gällande pendeltågstrafiken och SJ tog över förra året. Men SJ vill inte fortsätta köra på grund av trafikförvaltningens villkor. Ett villkor är att riskerna främst ska axlas av operatören.
– SJ är gärna i den upphandlade trafiken. Vi tycker det är viktigt att det finns en svensk operatör som är beredd att köra samhällsviktig trafik. Men det måste vara mycket mer balanserade villkor. Att lägga all risk på utföraren är helt orimligt, säger SJs vd Monica Lingegård till DN.
Ett annat villkor handlar om att operatören som hyr tågen av trafikförvaltningen under avtalstiden ska förlänga fordonens livstid upp till 15 år tillsammans med SL.
– I all sin enkelhet tycker jag att SL borde bära kostnaden för livstidsförlängningen på sina egna tåg. Det är otroligt svårt att estimera här och nu vad som krävs för att tågen ska leva 10-15 år längre, säger Monica Lingegård till DN.
VR var de enda som lämnade anbud på att få köra pendeltågstrafiken. Det inkomna anbudet har bedömts uppfylla ställda krav och vara ekonomiskt realistiskt.
Trafikregionrådet Anton Fendert (MP) bemöter operatörernas kritik och menar att trafiknämnden måste lyssna på marknaden i det fortsatta arbetet.
– Så som jag förstått det gjorde man i den här nu avbrutna upphandlingen en hel del justeringar i riskfördelningen jämfört med hur det såg ut tidigare. Jag vill tro att SL och trafikförvaltningen har varit väldigt lyhörda, säger han till DN.
SL har tidigare uttryckt att det krävs en ”fördjupad analys av förutsättningarna för att driva pendeltågstrafik i Stockholm” innan en ny upphandling görs.
Kundservice: 08 – 400 22 620
Vd: Oscar Lundberg
Chefredaktör: Myrna Whitaker
Ägare: Lundros, ett fristående,
(redaktionellt oberoende bolag)
Org nr: 556856-4594
[email protected]
Copyright 2021 – 2025 | Branschaktuellt Sverige AB