Järnväg
2 min lästid

Alstom säljer delar av sin verksamhet

2:a november 2015, 12:40
Alstom säljer delar av sin verksamhet
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Alstom säljer sin energiverksamhet (divisionerna Power och Grid) till General Electric för cirka 12,4 miljarder euro. Det innebär att koncernen från och med idag fokuserar helt på järnvägsmarknaden.

Medlen från transaktionen används för att förvärva GE:s signalverksamhet för cirka 700 miljoner euro och för att återinvestera i tre olika Joint Ventures med General Electric (inom elnät, förnybar energi samt fransk ång- och kärnkraft) för cirka 2,4 miljarder euro.

Alstom har en rekordhög orderstock och några av de senaste betydande kontrakten är för tunnelbanor i Sydney, Kochi, Riyadh och Paris; signalsystem i Toronto och Danmark; spårvagnssystem i Rio de Janeiro, Lusail och Sydney samt pendeltåg i Sydafrika. De flesta av dessa projekt omfattar även långsiktiga avtal om underhåll.

– Idag är en viktig milstolpe i Alstoms historia. Vi lyckades säkra ett win-win avtal med General Electric som skyddar både de anställdas intressen och våra kunder i energisektorn, och samtidigt stärker Alstoms ställning i transportindustrin. Alstom är idag ledande på den globalt växande järnvägsmarknaden och kommer att förlita sig på en solid finansiell bas som stöd för tillväxtstrategin. Företaget, som nu helt och hållet inriktar sig på transportsektorn, har också en skicklig ledningsgrupp under ledning av Henri Poupart-Lafarge och jag tror på deras förmåga att driva koncernen mot framtida framgångar, säger Patrick Kron, ordförande och VD för Alstom.

#alstom
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0