Hamnar
6:e september 20162 min lästid

Fartyg tankas med naturgas i Sverige

6:e september 20162 min lästid
Fartyg tankas med naturgas i Sverige
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Den 3e september i år nåddes en milstolpe i Göteborgs Hamns gröna utveckling.

Fartyget Ternsund tankas med naturgas i hamninloppet. Det är första gången i Sverige ett tankfartyg bunkras med det rena fartygsbränslet.

 – Vi har jobbat länge och målmedvetet för att fartyg ska kunna bunkra flytande naturgas i Göteborg. Nu är vi äntligen igång och det känns väldigt roligt, säger Jill Söderwall, chef för Energihamnen, Göteborgs Hamn AB.

Flytande naturgas, eller LNG, blir till vätska genom att kylas ned till minus 163 grader. Miljövinsterna med det nya fartygsbränslet är stora.

Det första fartyget ut är nybyggda tankfartyget Ternsund som drivs av det svenska, Donsöbaserade Tärntank Ship Management AB. Claes Möller, driftansvarig för bolaget, ser fram emot morgondagens händelse.

– Det här är början på något nytt för oss, startskottet för en modernare och betydligt renare sjöfart. Genom att välja LNG klarar vi dagens och morgondagens miljökrav med råge. Jag är stolt över att Terntank går i bräschen för grönare transporter.

Sker i hamninloppet

Bunkringen sker vid en skyddad plats strax innanför Fotö i hamninloppet. Där kommer Ternsund förses med LNG av belgiska bunkerfartyget Coral Energy. Naturgasen kommer från Nordsjön och levereras av gasföretaget Skangass.

– Bunkringen kan utföras i Göteborg tack vare att vi har tagit fram säkerhetsföreskrifter som reglerar hur det ska gå till. Vi är en av de första hamnarna i världen med att ha ett sådant regelverk på plats, säger Jill Söderwall.

Fler fartyg på väg

Ternsund är först ut men snart väntas fler fartyg vilja bunkra LNG regelbundet i Göteborgs Hamn. Cirka 10 nybyggda fartyg med LNG-drift är på väg från varv, samtliga ägda av svenska tankrederier och samtliga med rutter som passerar Göteborg.

LNG-fartyg får rabatt

För att få fler att växla över till LNG har Göteborgs Hamn AB infört en kraftig rabatt i hamntaxan. Ternsund blir först ut med att kunna erhålla maximal rabatt – 30 procent.

– Med vår kraftigt rabatterade hamntaxa ger vi ett gott incitament för våra rederikunder att växla över från olja till flytande naturgas, säger Jill Söderwall.

#energi #göteborgs hamn #hamn #infrastruktur #naturgas
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0