2021-04-26 EU bötfäller tågbolag för konkurrensbrott https://branschaktuellt.se/wp-content/uploads/2021/04/deutsche-bahn-418191_1280-1.jpg

EU bötfäller tågbolag för konkurrensbrott

Deutsche Bahn.
Infrastruktur

EU-kommissionen har dömt de statliga belgiska, tyska och österrikiska bolagen till böter.

Orsaken är en konkurrensbrott. Enligt kommissionens utredning ska en kartellbildning ha pågått i sex år, mellan 2008 och 2014.

Bolagen har under denna tid utbytt information om kunders önskemål och varandras anbud i upphandlingar. Anledningen var att möjliggöra ett högre pris på sina tjänster. Företagen upprättade därmed en mekanism för fördelning av kunder, vilket är olagligt enligt EUs konkurrensregler, enligt Dagens Logistik.

– Det här är bara det senaste exemplet på hur statliga europeiska tågbolag använder sin dominerande ställning för att kväva konkurrens. I slutändan är det kunderna och andra företag som får ta smällen, med sämre tjänster och högre priser. Det är helt oacceptabelt, säger Miljöpartiets europaparlamentariker Jakop Dalunde till Dagens Logistik.

ÖBB, Österrikiska förbundsjärnvägarna, larmade 2015 själva om konkurrensbrottet. EU har en immunitetslag gällande kartellbildning, där den som larmar kan ges full immunitet. Därmed undvek det österrikiska tågbolaget en bot på 37 miljoner kronor.

Det belgiska tågbolaget SNCB hade en mindre roll i kartellen, och får böta 270 000 euro.

Tyska Deutsche Bahn får därmed brösta lejonparten av bötessumman – 48 324 000 euro, motsvarande 489 miljoner kronor.

Kommissionen har sedan dess upprättat ett verktyg för visselblåsning där ens anonymitet upprätthålls. Den kan nås här.

Missa inget!

Prenumerera på Branschaktuellt's nyhetsbrev - det är helt kostnadsfritt!