Kundservice: 08 – 400 22 620
Vd: Oscar Lundberg
Chefredaktör: Myrna Whitaker
Ägare: Lundros, ett fristående,
(redaktionellt oberoende bolag)
Org nr: 556856-4594
[email protected]
Klimatförändringar och nya riskprognoser kräver att dagens skydd mot stormflod stärks ytterligare en nivå på Öresundsförbindelsen.
– Risken att en stormflod översvämmar tunneln är mycket liten, men om det inträffar får det enorma konsekvenser. Vi satsar därför på ett omfattande stormflodsprogram för att stärka skyddet av förbindelsen mot den nästintill osannolika stormfloden, säger Bengt Hergart, anläggningsdirektör på Øresundsbron.
Det handlar bland om att etablera skyddsvallar och murar vid tunnelmynningar, järnväg och teknisk utrustning på såväl Peberholm som Kastrup halvö. Stormflodsprogrammet innehåller flera projekt och aktiviteter för att skydda anläggningen från stormflod både med och utan vågor.
Framtidsprognoser visar en ökad risk för kraftiga översvämningar i Öresund jämfört med utsikterna under byggtiden.
– Öresundsförbindelsen har fortsatt ett mycket starkt skydd generellt, bland annat mot stormflod. Men genom våra nya satsningar möter vi nya klimatprognoser och tar ytterligare höjd för ett läge där alla aspekter av en stormflod är emot oss, till exempel vindriktning och om det uppstår vågor, säger Christian Tolstrup, projektledare på Øresundsbron.
Vid en stormflodsöversämning av Öresundstunneln bedöms konsekvenserna vara närmast ofattbara och förbindelsen skulle behöva hållas stängd i minst ett år. Endast reparationskostnaderna vid en sådan händelsen beräknas uppgå till 4 miljarder danska kronor, samtidigt som samhällskostnaderna är långt mycket större.
– När bron skulle byggas tog man beslut om att Öresundsförbindelsen skulle ha den högsta skyddsnivån, till exempel en stormflod i nivå med något som statistiskt bara inträffar var 10.000:e år. Vi ska ha samma skyddsnivå i dag, men det förutsätter stärkta åtgärder, säger Bengt Hergart.
Tillsammans med närliggande kommuner, Copenhagen Airport, DSB och Sund & Bælt samarbetar Øresundsbro Konsortiet också för gemensamma lösningar och satsningar på stormflodssäkring av områden som bland annat kan påverka Öresundsförbindelsen, men som ligger utanför konsortiets ansvar för kust-till-kust.
Konsortiet räknar med att stormflodsprogrammet kommer att vara aktivt under brons hela livstid, men i olika omfattning för att upprätthålla robustheten.
– Vi är redan i full gång med projektering och genomförandet av alla åtgärder som ligger i programmet. Senast 2025 planerar vi vara klara med men denna fas, men sedan är ju detta ett arbete som hela tiden måste ses över för att skapa en robust och hållbar bro, säger Christian Tolstrup.
Källa: Øresundsbron
Kundservice: 08 – 400 22 620
Vd: Oscar Lundberg
Chefredaktör: Myrna Whitaker
Ägare: Lundros, ett fristående,
(redaktionellt oberoende bolag)
Org nr: 556856-4594
[email protected]
Copyright 2021 – 2025 | Branschaktuellt Sverige AB