Industri Papper & Massa
2 min lästid

BillerudKorsnäs bildar bolag med norska Viken Skog

7:e mars 2022, 13:51
BillerudKorsnäs bildar bolag med norska Viken Skog
Genrebild: Pixabay
Redaktionen Redaktionen
Like 0

Parterna planerar att inleda en förstudie om framtida massatillverkning vid Follum, som beräknas vara klar under det första halvåret 2023. Avsikten är att etablera produktion av blekt kemisk-termomekanisk (BTCM) massa vid Follums bruk med en uppskattad kapacitet om 200 kilotons/år. Det framgår av ett pressmeddelande från BillerudKorsnäs.

 – Detta initiativ är ett led i BillerudKorsnäs strategi för en hållbar och lönsam tillväxt och stödjer vår ambition att växa inom kartong. För att täcka det ökande behovet av BTCM-massa för vår växande kartongverksamhet vill vi utreda möjligheterna att tillverka denna massakvalitet i Follum tillsammans med Viken Skog. Som en del av partnerskapet avser vi ingå ett långsiktigt försörjningsavtal med Viken Skog. Vi ser initialt goda förutsättningar för att skapa en effektiv försörjningskedja och konkurrenskraftig tillgång till råmaterialet som behövs för att tillverka framtidens förpackningsmaterial, kommenterar Christoph Michalski, vd och koncernchef för BillerudKorsnäs.

Om projektet fortsätter efter genomförd förstudie beräknas BillerudKorsnäs investering vara 600-800 miljoner norska kronor.

– Den befintliga infrastrukturen i Follum utgör en lovande grund för massatillverkning till en relativt låg investeringskostnad. Vi ska i förstudien även att utreda möjligheterna att producera biogas och senare även lösningar för kolavskiljning i Follum. Vi är mycket nöjda med partnerskapet och ser fram emot att komma i gång med förstudien, kommenterar Olav Breivik, styrelseordförande i Viken Skog.

#billerudkorsnäs #follum #joint venture #norge #viken skog
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0