Industri
2 min lästid

IF metall stämmer Tesla

2:a juli 2024, 15:54
IF metall stämmer Tesla
Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX / TT Bild.
Anna Broberg Anna Broberg
Like 0

“I den snart 8 månader långa konflikten med Tesla om kollektivavtal har företaget hävdat att de följer rådande lagstiftning i det land man befinner sig. Men det stämmer inte”, skriver IF Metall på sin hemsida.

– I Sverige är arbetsgivare även utan kollektivavtal på arbetsplatser där vi har medlemmar skyldiga enligt medbestämmandelagen att ge information om produktion och ekonomi. Så har inte skett och därför stämmer vi nu Tesla till Arbetsdomstolen, säger vice förbundsordförande Tomas With.

IF Metall skriver att samtidigt med konflikten om kollektivavtal har de försökt få Tesla att följa den så kallade informationsplikten som medbestämmandelagen föreskriver.

– Men vid Tesla i Uppsala har arbetsgivaren lämnat samtalen med vår avdelning utan någon överenskommelse och utan den information som de är skyldiga att ge. Därför ser vi nu ingen annan lösning än att stämma Tesla till Arbetsdomstolen för lagbrott, säger Tomas With.

Enligt Expressen och nyhetsbyrån Siren ligger kravet på 100 000 kronor.

Som Branschaktuellt tidigare berättat har Elektrikerna polisanmält Tesla för brott mot elsäkerhetslagen. IKEM – Innovations- och kemiindustrierna har krävt att IF Metall häver stridsåtgärderna omedelbart.

#if metall #tesla
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0