Industri
1 min lästid

Sparkar personal efter Tesla-konflikten

14:e januari 2024, 17:26
Sparkar personal efter Tesla-konflikten
Jonas Hagelqvist, VD IKEM. Pressbild: IKEM
Johann Bernövall Johann Bernövall
Like 0

– IF Metall har orsakat omfattande skador för kollektivavtalsanslutna Hydro Extrusion som nu varslar cirka 20 personer om uppsägning, varav flera är medlemmar i IF Metall. Dessa människor kastas nu ut i arbetslöshet under tuffa ekonomiska tider, säger Jonas Hagelqvist, VD, IKEM.

Strejken verkställdes den 24 november 2023 och Hydro Extrusion har sedan dess förlorat viktiga affärsrelationer, tagit ekonomisk skada och tvingas alltså nu varsla personal.

Sverige har en unikt långtgående rätt till stridsåtgärder som innebär att även företag som har kollektivavtal och saknar koppling till primärkonflikten kan utsättas för oproportionerliga och orimliga kostnader från konflikter.

– Det här underminerar fredsplikten och skadar därmed kollektivavtalsmodellen, säger Jonas Hagelqvist, VD, IKEM.

– En av den svenska industrins styrkor är låg konfliktnivå och pålitliga spelregler. Det främjar både export och investeringar i den svenska industrin. Nuvarande situation svärtar bilden av Sverige. Risken är att företag väljer att lägga investeringar och nyetableringar i andra länder än Sverige framöver, säger Jonas Hagelqvist, VD, IKEM.

#hydro extrusion #if metall #ikem #tesla
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0