Industri
2 min lästid

Riksrevisionen synar LKABs omställning

17:e maj 2024, 05:56
Riksrevisionen synar LKABs omställning
Foto: Pi Frisk / SvD / TT
Anna Broberg Anna Broberg
Like 0

LKAB planerar att investera hundratals miljarder kronor över en tjugoårsperiod för att övergå till fossilfri produktion. Eftersom staten äger LKAB blir det skattebetalarna som får stå för notan om investeringarna slår fel.

– Vid så här stora investeringar finns det alltid risker som måste hanteras. Granskningens fokus kommer att ligga på LKABs verksamhet och planering, men även regeringens agerande i planeringen kommer att belysas, säger riksrevisor Helena Lindberg.

LKABs planerade omställning har kritiserats för att vara dyr och med oklar förväntad avkastning. Riksrevisionen har identifierat potentiella risker med omställningen som skulle kunna påverka dess lönsamhet. Det kan till exempel handla om höga elpriser, risk för förseningar, underskattade investeringskostnader och storskalig tillämpning av en omogen teknik.

– Ja, LKAB har agerat affärsmässigt. Det är det som styr vår verksamhet varje dag. Vi ser att det finns risker med vår omställning men det är större risker att inte göra det, säger LKABs presschef Anders Lindberg till SVT.

En risk han nämner är att kunderna skulle kunna vända sig till andra för fossilfria alternativ. Anders Lindberg säger också till SVT att LKAB själva lyft riskerna med fossilfri elproduktion, tillståndsprocesserna och Malmbanans bristande kapacitet.

– Det här är risker LKAB talar om hela tiden som hotar vår omställning. Så vi tycker att det är bra att även Riksrevisionen lyfter de här riskerna.

Resultatet från granskningen ska sammanställas i en rapport med planerad publicering i april 2025.

#lkab #omställning #riksrevisionen
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0