Industri
2 min lästid

Starkt men avtagande affärsläge för teknikndustrin

13:e juni 2022, 08:48
Starkt men avtagande affärsläge för teknikndustrin
Myrna Whitaker Myrna Whitaker
Like 0

Sammantaget ökar också orderingången i lägre omfattning än under första kvartalet i år.

Bidraget till en dämpad orderingång kommer från de tre huvudbranscherna metallvaru-, maskin- och transportmedelsindustrin. Efterfrågan är samtidigt fortsatt hög för elteknisk industri och leverantörer till denna. Likt tidigare möter teknikindustri störningar i leveranser av komponenter, insatsvaror samt logistikproblem.

– För leverantörer till fordonsindustrin minskar nu orderingången för första gången sedan andra kvartalet 2020. Leverantörer till elektroindustrin och tillverkare av elmaskiner/elapparatur rapporterar däremot en relativt omfattande ökning i orderingång, säger Bengt Lindqvist, ekonom på Teknikföretagen.

Ökande orderingång gäller också leverantörer till bygg- och anläggningssektorn, särskilt exportorder. Sett till storlek på företag dämpas orderingången över hela linjen från små till stora företag.

Index över teknikindustrins sammantagna bedömning av storleken på orderstocken avtar från en hög nivå, vilket även är fallet för teknikindustri i euroområdet. Efterfrågan på teknikindustrins produkter är cyklisk och avtar nu efter uppsvinget som startade andra halvåret 2020.

Förändringen i arbetskraftsbehov och kapacitetsutnyttjande från föregående kvartal varierar mellan olika delbranscher vilket i allmänhet inte var fallet under den synkroniserade återhämtningen i fjol. Bristen på yrkesarbetare minskar i liten omfattning, medan den ökar för ingenjörer/tekniker. Andelen företag med fullt kapacitetsutnyttjande ökar något sammantaget men med variationer mellan olika delbranscher.

#affärsläge #konjukturbarometer #teknikföretagen
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0