Fastighet
2 min lästid

Billigare med fritidshus

31:a mars 2024, 08:00
Billigare med fritidshus
Hässleholm. Bildkälla: Fastighetsbyrån.
Anna Broberg Anna Broberg
Like 0

Från att stadigt ha ökat med upp till 35 procent de senaste fem åren – har alltså priserna på fritidshus vänt ner det senaste året. Genomsnittspriset för ett fritidshus i Sverige är nu 2 222 461 kronor. Men det finns stora skillnader mellan olika län och kommuner.

– Det har varit väldigt stora kontraster på fritidshusmarknaden de senaste åren. Från rekordstark efterfrågan under pandemin till betydligt svalare de senaste två åren till följd av orolig omvärld, inflation och räntehöjningar. På längre sikt är det ändå en tydlig prisökning även om vi ser stora variationer i olika delar av landet. Lokala faktorer som utbud, efterfrågan från närliggande länder och infrastruktur påverkar fritidshusmarknaden mycket. Under 2024 tror jag på en mer stabil prisbild och på längre sikt är det sannolikt med ytterligare prisökningar, säger Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån.

Län:

Under de senaste tolv månaderna har prisökningen varit högst i Kronobergs län med 4 procent, följt av Skåne med 2 procent.

I Gävleborgs län har priserna sjunkit med 28 procent, i Jönköping sjönk de med 20 procent och i Norrbotten med 16 procent.

Kommun:

Under de senaste tolv månaderna har priserna stigit med 70 procent i Karlstad kommun i Värmland, med 32 procent i Åre kommun och 27 procent i Säter kommun i Dalarna.

Priserna har samtidigt halverats för fritidshus i Säffle kommun i Värmland.

– Karlstads charm ligger i dess omgivningar av skogar och vatten, vilket har blivit en attraktiv faktor för fritidshusköpare. Kommunens strategiska läge, endast tre timmars avstånd från storstäder som Stockholm, Göteborg och Oslo, är också ett plus. Men framförallt är det naturen som lockat flera utländska köpare, särskilt från länder som Holland och Tyskland, säger Jonas Björk, fastighetsmäklare och kontorschef på Fastighetsbyrån Karlstad.

Fastighetsbyrån har analyserat hur priserna på fritidshus i Sverige utvecklats på ett och fem års sikt med hjälp av statistik från Svensk Mäklarstatistik.

#fastighetsbyrån #fritidshus
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0