Fastighet
2 min lästid

Oscar Properties miljardsäljer – till Erik Selin

15:e januari 2024, 15:16
Oscar Properties miljardsäljer – till Erik Selin
Oscar Engelbert, grundare, ägare och tidigare VD vid Oscar Properties och Erik Selin. Bildkälla: Oscar Properties / Collector Bank.
Johann Bernövall Johann Bernövall
Like 0

Förvärvet är endast villkorat av att köparen senast den 18 januari 2024 erhåller finansiering.

I enlighet med bolagets pressmeddelanden den 23 oktober 2023, den 8 november 2023 och den 27 november 2023 har bolaget tagit emot meddelande från banken DNB och en junior långivare om uppsägning av säkerställda lån om cirka 2,2 miljarder kronor.

Oscar Properties har nu kommit överens med långivarna att lånet ska återbetalas genom en försäljning av de underliggande fastigheterna till Erik Selin Fastigheter genom dotterbolag för en köpeskilling om cirka 2,2 miljarder kronor, vilket innebär att bolaget kan lösa lånen till kopplade till portföljen.

Säljer rejält under värdet

De underliggande fastigheterna har enligt bolagets senaste värdering ett värde om cirka 3 miljarder kronor. I de bolag där försäljning sker under bokfört värde och eget kapital är förbrukat kommer en kontrollbalansräkning upprättas. Förutsatt att köparen erhåller finansiering och överlåtelsen genomförs så upphör den pågående pantrealisationen av fastigheterna.

– Vi är naturligtvis glada att vi kunnat lösa våra lån om totalt cirka 2,2 miljarder kronor till både vår seniora och juniora långivare kopplade till denna portfölj. Att priset hamnat väsentligt under det bokförda värdet är tyvärr inte ovanligt i en forcerad pantrealisation. Vi hade gärna fortsatt äga dessa fastigheter, men vår seniora bank DNB ville få sina lån återbetalda, säger Oscar Properties VD Carl Janglin.

Rekonstruktion ett alternativ

Bolaget kommer nu omgående att fortsätta diskussionen med ägare och kvarvarande långivare hur det egna kapitalet kan återställas samt nytt kapital tillföras för att möjliggöra fortsatt drift, vilket också kan komma att medföra ytterligare neddragningar av organisation och centrala kostnader.

Företagsrekonstruktion kan också vara en möjlig utväg, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Läs även:

#erik selin #oscar properties
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0