Fastighet
3 min lästid

Fastighetsprofilen: "Mest hållbart att inte bygga alls"

8:e oktober 2021, 10:09
Fastighetsprofilen:
Robin Rushdi.
Rebecca Bornlid Lesseur Rebecca Bornlid Lesseur
Like 0

Robin Rushdi startade Vakansa 2019 med visionen att fler företag ska börja samnyttja lokaler. Nu kommer han till Fastighetsmässan för att dela med sig om sin passion: att skapa ett hållbart samhälle.

Under pandemin har många personer arbetat hemifrån. Detta har gjort så att fler har fått upp ögonen för vad som faktiskt finns i deras närområde. Samtidigt har kontorslokaler inom flera branscher stått tomma och Robin Rushdi vill att vi nu vid återgången till kontorslokaler börjar nyttja dem mer effektivt.

Hans lösning är samnyttjande av lokaler.

Den 27-årige Robin Rushdi startade företaget Vakansa för två år sedan och har kämpat på under pandemin. Trots att många inte kunnat eller vågat dela kontorsutrymme under denna tid har intresset för konceptet varit stort redan från början. I dag är det fem personer som arbetar på företaget men inom kort kommer antalet fördubblas.

Deras arbetsuppgift är tydlig – att matcha lokaler med flera företag så att platsen används så mycket som möjligt.

– Det är ett oekonomiskt sätt som vi hyr ut i dag. Varför ska man betala 100 procent av hyran utan att nyttja lokalen helt? Vi gör plats för flera aktörer för att få till en mångfald av aktiviteter till en mångfald av individer, säger Robin Rushdi.

På Fastighetsmässan kommer Robin Rushdi vara en av talarna som kommer prata om samnyttjande av lokaler och social hållbarhet. Han kommer uppmuntra gäster till att hyra ut sina lokaler till andra parter de timmar på dygnet som lokalerna inte används.

Enligt honom har Sverige i dag ett överflöd av kvadratmeter som inte används på ett ekonomiskt, socialt eller miljömässigt hållbart sätt.

”Vill vara där verkligheten är”

Robin Rushdi säger att samnyttjande av lokaler kommer hjälpa fler företag att få en plats att verka på samt att det kommer bidra till att färre lokaler behöver byggas i onödan. Han berättar att Vakansa exempelvis matchar föreningar med företagslokaler som står tomma så att de finner en plats att verka på, utan att behöva betala fullpris till en lokal som de inte upptar dygnet runt.

– Idén bakom företaget är att fler ska få de ekonomiska förutsättningarna för att kunna bedriva aktivitet i en lokal, säger Robin Rushdi.

Robin Rushdi menar att Fastighetssmässan är den plattformen där verkligheten möts – där företagare samlas och kan dela med sig av sitt hantverk. Han menar att ett sätt att arbeta miljöpositivt på lång sikt är genom att se potentialer i de lokaler som redan finns. Framför allt, att använda dem.

Text av Rebecca Bornlid Lesseur

Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0