Vindkraft
20:e februari 20152 min lästid

Byggstart för Vattenfalls nya miljardprojekt

20:e februari 20152 min lästid
Byggstart för Vattenfalls nya miljardprojekt
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

I dag startar byggandet av den första av de nya vindkraftparker som Vattenfall och Skandia tillsammans investerat i. Högabjär-Kärsås, öster om Falkenberg, får 12 kraftverk och kommer att producera hushållsel till ca 21 000 hem.

Totalt satsar Vattenfall och Skandia nära två miljarder på totalt fyra vindkraftparker. Högabjär-Kärsås är den första nya parken som byggs tillsammans och beräknas vara i drift i början av 2016. Övriga anläggningar inkluderar Höge Väg (Kristianstads kommun), Juktan (Sorsele kommun) och Hjuleberg (Falkenbergs kommun).

– Det känns mycket tillfredsställande att tillsammans med vår samarbetspartner Skandia nu kunna lämna över projektet till nästa fas. Byggandet av Högabjär-Kärsås kommer att ge ett värdefullt tillskott av förnybar el och tillsammans med vår intilliggande park Hjuleberg har vi nu betydande produktionskapacitet i Falkenberg, säger Sara Arvidson, utvecklingsansvarig på Vattenfall Vindkraft.

Skandia som har över 2,5 miljoner kunder och förvaltar över 500 miljarder kronor har sedan länge investerat i infrastruktur utomlands. Genom samarbetet med Vattenfall direktfinansierar för första gången ett svenskt pensionsbolag byggandet av ny, svensk vindkraft, vilket möjliggör en snabbare utbyggnad av ett hållbart energisystem.

– Vi söker investeringar som kan möjliggöra stabil och långsiktig avkastning för våra kunder. Vindkraft är ett snabbt växande energislag och genom den här satsningen får våra sparare möjlighet att vara med och bygga hållbara värden även i Sverige, säger Roger Johanson, Skandias chef för infrastrukturinvesteringar.

#falkenberg #skandia #vattenfall #vindkraft
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0