Vindkraft
2 min lästid

Fulltaliga vindkraftverk på Blakliden Fäbodberget

26:e januari 2022, 15:40
Fulltaliga vindkraftverk på Blakliden Fäbodberget
Lyft av komponenter på Fäbodberget 8 december 2021. Fotograf: Marcus Bäckström
Malin Rothenborg Malin Rothenborg
Like 0

Blakliden Fäbodberget har tagit fyra år att bygga och totalt har runt 800 komponenter, varav 252 rotorblad, fraktats till parken det senaste året. De sista vindkraftverken ska anslutas till elnätet i närtid, följt av en testperiod innan parken går över i kommersiell drift.

– De första tre åren jobbade vi med att lägga grunden för installationen och driften av turbinerna i parken. Då byggde vi transformatorstationerna och fundamenten, anlade vägar och lade elkabel på platsen. Det senaste året har vi lyft verken på plats och parallellt anslutit dem till elnätet allt eftersom. Vi är mycket stolta över att nu se det sista verket resas, säger Kristoffer Arnqvist, byggprojektledare, i ett pressmeddelande från Vattenfall.

Nu arbetar cirka 200 personer med att slutföra resningen av de totalt 84 verken.

– Det har hunnit bli ordentligt med snö här vilket gör det tufft på platsen. De senaste veckorna har minusgraderna varierat kraftigt, ibland så mycket som minus 30 grader. Kylan gör jobbet svårare för oss vilket gör dessa milstolpar i projektet extra roliga, det är en bedrift, säger Kristoffer Arnqvist.

I norra Sverige pågår en omställning och elektrifiering av industri och gruvnäring och Sveriges elanvändning väntas fördubblas till 2045.

– Vi ser ett enormt behov av fossilfri el i hela Sverige nu och framöver, framförallt i de norra delarna med den pågående elektrifieringen av industrin. Därför är vi oerhört stolta över att vi redan nu kan leverera en betydande volym el ut på elnätet. Idag har vi ytterligare cirka 15 projekt under utveckling i Sverige och jag ser fram emot att med landbaserad vindkraft möjliggöra ett fossilfritt liv inom en generation, säger Sandra Grauers Nilsson, chef för landbaserad vindkraft på Vattenfall.

Vindkraftparken Blakliden Fäbodberget samägs av Vattenfall, Vestas och AIP Management.

Fakta om projekt Blakliden och Fäbodberget:
  • Total maxkapacitet: 353 MW
  • Beräknad årsproduktion; 1,1 TWh
  • Total höjd från rotorbladsspets: 180 meter
  • Tas i drift: 2022
#aip management #blakliden fäbodberget #vattenfall #vestas #vindkraft #vindpark
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0