Vattenkraft
2 min lästid

Fortum slutför modernisering av vattenkraftverk

15:e april 2016, 08:51
Marcus Rosenholm Marcus Rosenholm
Like 0

Under de senaste två åren har Långå vattenkraftverk moderniseras för ca 75 miljoner kronor. Långå ligger beläget i Härjedalens kommun och byggdes 1973.

Investeringen som Fortum gjort av kraftstationen har inneburit en förbättring av effektiviteten och en ökning av mängden el som genereras. Dessutom har moderniseringen ökat livslängden med ytterligare minst 50 år. Projektet som inleddes 2013 avslutas nu under början av 2016.

Sedan 1973 har Långå kraftstation försett Sverige och Norden med förnybar energi. Efter 40 år av drift har nu kraftstationen fått en modernisering som innebär att den kommer att kunna fortsätta producera el och vara en del av framtidens hållbara energisystem. Moderniseringen har inneburit en modernisering av generator 1 (G1), samt en renovering av turbinen i G1. Utöver detta har en ny travers installerats.

– Det har varit en omfattande modernisering av anläggningen. Nu har vi sett till att produktionen inte bara kan säkras för framtiden utan även öka. Det innebär att Långå nu bidrar ännu mer till Sveriges förnyelsebara energisystem. För våra kunder innebär det att de fortsatt kan känna sig trygga i leveranser av ren och säker elektricitet, säger Arne Sjögren ansvarig för projektet på Fortum.

Moderniseringen av Långå har inneburit att anläggningen kan producera ungefär 5 GWh mer elektricitet varje år. Det motsvarar ungefär 250 villahushåll.

– Att modernisera våra anläggningar är otroligt viktigt om Sverige skall fortsätta vara en modern industrialiserad välfärdsstat som kan förse hushåll och industri med ren och säker el. Det är tack vare vattenkraften som Sverige har kunnat vara ett av de länder i världen med störst andel förnybar energiproduktion, och det är tack vare vattenkraften som Sverige i framtiden kommer ha ett förnybart energisystem, fortsätter Arne Sjögren.

#energi #fortum #modernisering #vattenkraft #vattenkraftverk
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0