Solenergi
2 min lästid

Här byggs Nordens största solpark i sitt slag

9:e mars 2022, 11:11
Här byggs Nordens största solpark i sitt slag
Agrivoltaisk solpark i tyska Dirmingen. Foto: Next2Sun
Redaktionen Redaktionen
Like 0

Solvallen, som parken kommer att heta, hintar om användningen av agrivoltaisk teknik där vertikala, dubbelsidiga solpaneler möjliggör fortsatt brukande av marken för odling av vall.

– Vi har noga följt utvecklingen inom solenergi och den agrivoltaiska tekniken gör det möjligt för oss att förena många värdeskapande nyttor. En bonus i sammanhanget är att Solvallen inte bara blir länets största markförlagda solpark, utan även Nordens största solpark i sitt slag, säger Jens Isemo, vd på Linde energi.

Ett agrivoltaiskt system är kombinationen av jordbruksverksamhet och solparker. I Solvallen i Vässlingby innebär det att solelproduktion via vertikala, dubbelsidiga solpaneler kombineras med odling av vall. Så skriver Linde energi i ett pressmeddelande om den nya solparken.

– Det här projektet bidrar till att lösa en nationell målkonflikt, nämligen den mellan elproduktion och jordbruk. Här kombineras istället dessa intressen på ett effektivt sätt, menar Peter Ström, chef Elproduktion på Linde energi.

År 2020 byggdes Sveriges första agrivoltaiska solpark vid Kärrbo Prästgård utanför Västerås, som en del av ett forskningsprojekt signerat Mälardalens Universitet, Statens Lantbruksuniversitet och Solkompaniet, finansierat via Energimyndigheten. 

Forskningsresultat från agrivoltaiska solparker i USA visar på ökad produktivitet hos grödorna, samtidigt som skuggan från solpanelerna bidrar till minskat behov av bevattning och därmed lägre vattenförbrukning.

– Vi kikar på möjligheterna att knyta ett forskningsprojekt till Solvallen i Vässlingby, då den blir den första storskaliga agrivoltaiska solparken i landet. Men det får vi eventuellt återkomma till framöver, fortsätter Peter Ström.

Byggstart av Solvallen är planerat till början av sommaren.

#linde energi #solpark #solvallen #vässlingby
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0