Kärnkraft
2 min lästid

Historiskt slutförvarsbeslut

28:e januari 2022, 09:02
Historiskt slutförvarsbeslut
Fotomontage av Kärnbränsleförvaret i Forsmark, ovan och under jord. Tunnelsystemets totala längd uppgår till drygt 60 kilometer. Under jord är förvaret tre till fyra kvadratkilometer stort. Det placeras på ett djup av 500 meter. Foto: Lasse Modin
Malin Rothenborg Malin Rothenborg
Like 0

Regeringen offentliggjorde sitt beslut om SKB:s slutförvarsprojekt som innebär investeringar på 19 miljarder kronor, den 27 januari.

– Det är ett historiskt beslut som ger SKB möjlighet att slutförvara det kärnavfall som vår generation har skapat. Det är ett mycket välkommet besked. Nu ser vi fram emot att genomföra Sveriges största miljöskyddsprojekt, säger SKB:s vd Johan Dasht. 

Projekten finansieras av redan fonderade medel ur kärnavfallsfonden och kommer att medföra cirka 1 500 arbetstillfällen, enligt ett pressmeddelande från SKB.

– För SKB innebär beslutet att vi ytterligare stärker vår position som världsledande på området. Slutförvaret skapar också långsiktiga lösningar för elproduktionen och blir därmed vårt bidrag till målet att kunna leva fossilfritt inom en generation, säger Johan Dasht.

40 års arbete

SKB har i samarbete med experter från universitet, forskningsinstitut och svenska såväl som internationella lärosäten arbetat med forskning och teknikutveckling kring slutförvaret i över 40 år. Även värdkommunerna Östhammar och Oskarshamn har arbetat med frågeställningarna under lång tid och slutförvarsmetoden har genomgått granskning av Strålsäkerhetsmyndigheten och Mark- och miljödomstolen

– Vår ansökan har genomgått en omfattande granskning där det tydligt har framgått att SKB:s slutförvarsmetod klarar de högt ställda kraven på säkerhet för människor och miljön. Vi har en säker och trygg slutförvarslösning som vi är mycket stolta över, säger Johan Dasht.

Nu ska Mark- och miljödomstolen fastställa villkor för anläggningarna och Strålsäkerhetsmyndigheten ska också besluta om tillståndsvillkor enligt kärntekniklagen. Först när alla tillstånd är på plats kan byggprojekten inledas, därefter tar det cirka 10 år att bygga Kärnbränsleförvaret. 

#forsmark #kärnkraft #oskarshamn #Östhammar #skb #slutförvar
Like
0
Dislike
0
Love
0
Angry
0